Nova kolekcija u Cipelgradu


Kako je novosadski brend dečije obuće Cipelgrad zadobio poverenje roditelja

Tržište dečije obuće u Srbiji preplavljeno je nekvalitetnom robom koja se, uprkos stanju ove obuće, ipak prodaje po visokim cenama.

Trgovci su uvideli da je moguće ostvariti zaradu na tržištu dečije obuće i odeće, te su cene na rafovima namenjenim najmlađima dosta visoke. I da naiđe na cipelice za dete koje su vrlo jeftine, roditelj će ubrzo uvideti da je ova kupovina ne samo ekonomski neisplativa, već i pogubna po zdravlje deteta kojem je u razvoju potrebno da ima kvalitetnu, stabilnu cipelu.Šta nudi oznaka "Proizvedeno u Srbiji"?

Novosađani od 2016. godine poveravaju svoj izbor obuće za mališane porodičnoj kompaniji dečije obuće Cipelgrad. Kako za 021.rs naglašava direktorka Cipelgrada Elena Ratković, tržištu dečije obuće u Novom Sadu je, pre svega, nedostajao veći izbor dečije obuće na jednom mestu, uz pristupačne cene i pristojan kvalitet. Umesto da se tržište razvija nabolje, ono se razvijalo nagore jer je preplavljeno jeftinom robom.

"Našim dolaskom na tržište, pružena je prilika skoro svim domaćim proizvođačima da budu dostupni potrošačima u Novom Sadu. Ono što smo takođe doneli jeste potpuno odgovorno poslovanje na zdravim osnovama jer je najveći deo tržišta u sivoj zoni i kao takvo čini nelojalnu konkurenciju.

Cipelgrad je kao brend prepoznatljiv po velikom izboru, ljubaznoj usluzi, sigurnoj kupovini, kvalitetu obuće, pristupačnim cenama, maksimalnoj fleksibilnosti, ali i po humanitarnim aktivnostima i odgovornom poslovanju - svaka kupovina jednako fiskalni račun", naglašava naša sagovornica.

Na pitanje zbog čega Cipelgrad radi uglavnom sa domaćim proizvođačima i u čemu je prednost kupovine u odnosu na, recimo, šoping u H&M-u, Elena Ratković kaže da domaći brend može da nudi garancije i usluge koje ne mogu da se pronađu kod stranih brendova.

"Domaći, zato što se radi o proverenom kvalitetu, mogućnosti potpunog uvida u proizvodnju, fleksibilnošću proizvođača, mogućnosti uticaja na kreiranje modela, dezena i pretvaranje potreba potrošača u finalni proizvod. Takođe treba reći da domaći proizvođači ne zaostaju po kvalitetu za stranim, a cenovno su mnogo pristupačniji. Sa druge strane, postoji poverenje potrošača u domaće brendove koji su godinama prisutni na tržištu Srbije i šire, poput brenda Milami, Pavle, Polino, Markos, Tajni Planet, Fingo, Stefi i sličnih. Navešćemo samo primer da se fabrika Milami više od 50 godina bavi proizvodnjom obuće. Iako je izbor domaćih proizvođača veliki, potrudili smo se da ponudu obogatimo i brendovima poput Adidas-a, Čempion-a, Olang-a, Spirale, Ribok-a...", ističe direktorka Cipelgrada.

 Pošto je dobar deo konkurencije u sivoj zoni, vlasnici Cipelgrada svoju priliku su videli u odgovornom poslovanju. Naime, u Cipelgradu nije moguće obaviti bilo kakvu kupovinu, a da za to ne dobijete fiskalni račun, nije moguće raditi, a da niste prijavljeni, nije moguće kupiti, a da ne ostvarite sva prava koja vam pripadaju zakonom.
"Svi zakonom propisani porezi i doprinosi se uredno plaćaju bez kašnjenja. To bi trebalo da je normalno i sa čim ne bi ni trebalo da se hvalimo, ali na žalost stvarnost je drugačija i izazovno je takmičiti se u uslovima koji nisu jednaki za sve. Ono što je važno, potrošači su to prepoznali i sve više obraćaju pažnju na takve stvari i sa zadovoljstvom kupuju kod nas. Treba imati na umu da od kupovine na taj način ulažemo u budućnost, zabavišta, domove zdravlja, igrališta... Trudimo se da se bavimo i humanitarnim radom koliko nam to mogućnosti dozvoljavaju, pa često pomažemo socijalno ugrožene porodice, imamo saradnju sa organizacijom 'Srbi za Srbe', a i imamo i buduće planove po pitanju humanitarnog rada", poručuje sagovornica 021.rs.

Kao što većina roditelja u Srbiji već zna, odabir obuće za decu nije najjednostavnije pitanje. Iako je profit osnovni cilj svake kompanije, Elena Ratković naglašava da nikada nije i ne treba da bude cilj - prodaja po svaku cenu. 
"Naše je da pružimo mogućnost izbora, pomoć i savet, ali ne i da ubeđujemo potrošača. Zbog toga nam se ljudi i vraćaju i imaju visok stepen poverenja. Što se tiče fleksibilnosti, kod nas se uvek može zameniti obuća, pa i vratiti ukoliko se predomislite, a obuća je u fabričkom stanju. Prilikom kupovine na čekove uvek izađemo u susret potrebama potrošača. Ukoliko možemo da poručimo artikal kog nema u tom momentu, to uvek uradimo i kontaktiramo proizvođača", navodi ona.
Na pitanje šta čini kvalitetnu, a šta povoljnu obuću i šta može da se očekuje od Cipelgrada u pogledu materijala, novih kolekcija i sniženja, Ratković naglašava da su za kvalitetnu obuću potrebni najbolji kožni, tekstilni ili sintetički materijali, a iako se potrošači često vezuju za brend i kvalitet, sve zavisi i od procesa u proizvodnji - lepljenja, šivenja, kvaliteta đona, petnog i prednjeg ojačanja...

"Kada govorimo o ceni, to je dosta relativna stvar jer umnogome zavisi i od načina poslovanja. Možemo reći da bez obzira na visoke troškove poslovanja, a u isto vreme insistiranja na stalnom poboljšanju kvaliteta, naši kupci kupuju kvalitetno i povoljno. Vršimo dostavu obuće putem brze pošte za sve porudžbine  preko interneta. U prilog tome govori stalno povećanje kupaca i postojanje stalne klijentele od prvih koraka pa na dalje. Obraćamo se uzrastu dece do 10 godina. Naša deca imaju 6 i 2 godine i od prvih cipela obuvaju se samo u Cipelgradu. U ovu sezonu ušli smo sa novim brendovima poput Ciciban-a, Polina i sličnih i ponuda kolekcija jesen-zima znatno je proširena u odnosu na prošlu godinu. Pored toga, trudimo se da budemo konkurentni koliko možemo pa recimo svim blizancima i trojkama dajemo 10 odsto popusta na svaku kupovinu. Isto važi i za sve porudžbine sa teritorije AP Kosovo i Metohija. Postoji mogućnost kupovine na čekove i do 60 dana.


U prodavnici je moguće kupovati i platnim karticama", poručuje direktorka Cipelgrada.


Postoji li tražnja i mesto širom Srbije?

Cilj brenda Cipelgrad je da postane jedan od najjačih brendova prodavnica dečije obuće u Srbiji, a za to je potrebno, između ostalog, pažljivo birati lokacije u Srbiji.
"Ovo je tržište koje se još uvek razvija i ubeđeni smo da se svojim pristupom i prednostima možemo izboriti za lidersku poziciju u Srbiji. Potreban je kontinuiran svakodnevni rad i otvorenost prema željama i potrebama potrošača", naglašava, za kraj Elena Ratković, direktorka ovog uspešnog, rastućeg domaćeg porodičnog biznisa.
Cipelgrad se nalazi na Bulevaru patrijarha Pavla 12, a otvoren je za sve zainteresovane kupce radnim danima od 9 do 20 i 30 časova, kao i subotom od 10 do 18 časova. 

Detaljnije o ponudi saznaćete na Fejsbuk stranici Cipelgrada, kao i na Instagram stranici, a više informacija uskoro i na www.decija-obuca.rs i www.cipelgrad.rs.

izvor: 021.rs, foto: Cipelgrad