U EU rado kupuju kornišone iz Gospođinaca - plasman u više nemačkih gradova


Iz godine u godinu na njivama u Gospođincima sve se više seju kornišoni zbog sigurnog otkupa

U ataru sela Gospođinci, u opštini Žabalj, na oko 40 hektara beru se kornišoni posejani ovog proleća

Mašine s platformama na kojima leže sezonski radnici i beru krastavce vide se s puta za Novi Sad i tu sliku prolaznici će biti u prilici da gledaju do polovine septembra, do kada se očekuje da će trajati sezona ovog povrća. 

Ovogodišnji rod je, kažu i povrtari i otkupljivač Agroprodukt, za sada dobar, pa zadovoljstvo dele obe strane. Da li će tako i ostati, zavisiće od vremnskih prilika u naredna dva i po meseca, prenosi Dnevnik.

Iz godine u godinu na njivama u Gospođincima sve se više seju kornišoni zbog sigurnog otkupa jer Agroprodukt ima ugovoren plasman u više nemačkih gradova, gde se kornišoni s naših njiva prerađuju. 

- Kornišoni se sedmično šalju prerađivačima u Nemačku, a istovremeno se i povrtarima isplaćuje novac za predati rod – kaže za Dnevnik Siniša Mutić iz Agroprodukta. 

- Sigurnost da krastavce mogu s njive odmah doneti kupcu i za njih dobiti unapred ugovorenu cenu za proizvođače je jako važna i zato se svakog proleća sve više njih opredeljuje da gaji ovo povrće. 

Očekujemo da do kraja sezone s njiva u Gospođincima bude ubrano između 5.000 i 6.000 tona kornišona, odnosno da po hektaru bude oko 120 tona kornišona.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Lukáš Jančička, Pixabay


⠀⠀

Najmoderniji sportski kompleks - uskoro u NS: Ovako će izgledati novi stadion i gradska dvorana na Jugovićevu (VIDEO)

U Novom Sadu otvorena najveća JYSK radnja - prva XL prodavnica u Srbiji