Spreman novac za 700 kuća u selima: Veliko interesovanje mladih - u Bavaništu kuća za 4.500 evra, Crnoj Bari 1.500...


U Srbiji ima 250.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih devojaka do 45 godina

Veliko je interesovanje za javni konkurs za kuće sa okućnicom koji je Ministarstvo za brigu o selu raspisalo 28. juna.

"I telefoni u Ministarstvu su se 'usijali' od poziva onih koji nude kuće na prodaju i onih koji bi da ih kupe", izjavio je resorni ministar Milan Krkobabić.

On je gostujući na TV Prva istakao da očekuje da će se 500 miliona dinara namenjenih za ovu svrhu brzo potrošiti i dodao da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je podržao ovaj projekat obavestiti o velikom interesovanju i kako je rekao zamoliti da svojim autoritetom utiče da se izdvoje i dodatna finansijska sredstva.

Procenio je da će se za spomenutih 500 miliona kupiti 700 do 800 kuća i obezbediti isto toliko porodica.

Krkobabić je naveo da prema procenama Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti u Srbiji ima oko 200.000 praznih kuća.

"Ima ih u svim delovima delovima Srbije, najviše u rubnim područjima Banata, zatim Bačkoj u delovima prema Hrvatskoj, te jugu Srbije, gde nam je Kuršumlija tako reći prazna, kao i Trgovište", rekao je Krkobabić.

Od 28. juna pa do 1. novembra, ili dok ne potroši 500 miliona dinara, država će davati novac mladima koji hoće da kupe kuću na selu.

Najviše mogu da dobiju milion i dvesta hiljada dinara, što je i maksimalna dozvoljena cena za kuće. 

A ima ih širom zemlje i za znatno manje novca.

Osim što ne mogu da imaju više od 45 godina, zainteresovani moraju da budu državljani Srbije i ne smeju da imaju nekretninu na svoje ime.

Konkurs je namenjen bračnim i vanbračnim partnerima, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima koji žive sa jednom ili dve generacije u zajednici.

Kupac ne sme da bude u srodstvu sa prodavcem kuće, da je u postupku nabavke neke druge nekretnine, niti da ima neizmirene obaveze prema državi.

Kuća i okućnica kupljene državnim novcem ne mogu da se prodaju 10 godina. Posle pet godina mogu da se stave pod hipoteku.

On je objasnio da rok za prijavljivanje na ovaj konkurs traje do 1. novembra odnosno dok se ne utroše sredstva i da se neće čekati do tog datuma da se obrade sve pristigle prijave već će se one obrađivati kako budu stizale.

Objasnio je da za kuće mogu konkurisati mlađi od 45 godina, kako bračni tako i vanbračni parovi.

"Tri su ciljne grupe ovog programa, a prva su oni koji žive u zajedničkim domaćinstvima, druga ljudi koji žive u prigradskim naseljima kao podstanari pa bi da se vrate u zavičaj a treća mladi obrazovani, recimo IT stručnjaci, veterinari, agronomi, lekari, stomatolozi koji bi otišli na selo da žive i rade", rekao je Krkobabić.

Naveo je da bi plate ovih mladih stručnjaka koji odu u rubna i brdsko planinska područja i zaposle se, bile duplo veće od plata njihovih kolega u drugim krajevima.

Ministar je pojasnio da zainteresovani sami traže kuće, da njihovu vrednost procenjuje opštinski procenitelji i da oko toga nema pogodbe.

Za jednu kuću se može dobiti najviše 1,2 miliona dinara, kuća bi trebalo da ima vodu, struju, kanalizaciju.

Na pitanje zašto je program namenjen samo mlađima od 45 godina, ministar je odgovorio podacima prema kojima u Srbiji ima 250.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih devojaka do 45 godina.

Krkobabić je izneo i cene kuća po nekim krajevima pa je naveo da se u Bavaništu kuća od 86 kvadrata sa 20 ari okućnice može kupiti za 4.500 evra, u Crnoj Bari 43 kvadrata i dva hektara okućnice koštaju 1.500 evra, u Smederevskoj Palanci nudi se kuća od 100 kvadrata, 16 ari placa za 9.000 evra, kuće u Ivanjici se mogu kupiti za 4.000 do sedam i 10 hiljada evra.

izvor: b92.net, agencije, foto: Blue Bird, Pexels


⠀⠀

Najmoderniji sportski kompleks - uskoro u NS: Ovako će izgledati novi stadion i gradska dvorana na Jugovićevu (VIDEO)

U Novom Sadu otvorena najveća JYSK radnja - prva XL prodavnica u Srbiji