Počela rekonstrukcija fasada na Bulevaru Mihajla Pupina - priprema Grada za Evropsku prestonice kulture 2022


U okviru mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima u Novom Sadu, počela je rekonstrukcija fasada na Bulevaru Mihajla Pupina, a ispred zgrada na brojevima 11 i 17 postavljene su skele. 

Reč je o konzervatorsko- restauratorskim i građevinsko-zanatskim radovima koji će biti realizovani na objektima u prostornim kulturno-istorijskim celinama, koje obuhvataju Staro jezgro Novog Sada, Almaški kraj, kao i Gornju i Donju tvrđavu sa podgrađem u Petrovaradinu. 

Kako je planirano, obnova starih građevina, kao i četiri zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina od broja 11 do 17, obuhvata restauratorsko-konzervatorske radove, odnosno zamenu oštećenih i degradiranih elemenata fasade, dotrajalog maltera, popravku reljefa iznad ulaznih vrata u objekte, limarska opšivanja pojedinih fasadnih elemenata, te bojenje fasadnih površina. 

Posao je počeo nakon sprovedenog tendera Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. 

Ove zgrade predstavljaju najvrednije nasleđe međuratne arhitekture na našem prostoru, ali su usled dugogodišnjeg neodržavanja u oronulom stanju i ugrožavaju bezbednost prolaznika. 

Novac za obnovu fasada obezbeđen je iz budžeta Grada Novog Sada, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije i deo su priprema Grada za Evropsku prestonice kulture 2022.

izvor: dnevnik.rs, agencije


⠀⠀

Najmoderniji sportski kompleks - uskoro u NS: Ovako će izgledati novi stadion i gradska dvorana na Jugovićevu (VIDEO)

U Novom Sadu otvorena najveća JYSK radnja - prva XL prodavnica u Srbiji