Oživljava se stari kompleks Novkabela: Nova zgrada po najvišim ekološkim standardima - automatsko upravljanje sistemima


Posebno ističu da će nasleđeni park unutar kompleksa ostati u prvom planu

Razvojni centar kompanije Šnajder elektrik u Novom Sadu sledeće godine prelazi u novu poslovnu zgradu. 

Objekat se nalazi u nekadašnjem novosadskom industrijskom kompleksu Novkabel, a iz te kompanije najavljuju da će postati jedna od najsavremenije tehnički i tehnološki opremljenih zgrada u našoj zemlji.

Šnajder elektrik (Schneider Electric) saopštava da će nova zgrada razvojnog centra kompanije ispunjavati i najviše ekološke i energetske zahteve, što će mu obezbediti status "ugljenik-neutralne zgrade".

Kroz taj projekat, industrijska zona nekadašnjeg giganta, fabrike "Novkabel", trebalo bi ponovo da dobije status centra razvoja novih tehnologija, prenosi RTS.

Rekonstrukcija nekadašnje industrijske hale Užara, kažu u kompaniji, neće biti samo formalno-tehnička prenamena 14.000 kvadratnih metara prostora. Cilj im je, objašnjavaju, da se u vrednosti moderne kompanije osmišljeno utopi specifična atmosfera i istorijsko-ekonomski identitet ovog simbola Novog Sada.

"Primenom tehnoloških rešenja i inovacija Šnajder elektrika, poput najsavremenijih sistema za nadzor i upravljanje zgradama, nova zgrada biće ugljenik-neutralna", najavio je direktor "Šnajder elektrik" Razvojnog centra Dragoljub Damljanović.

Hala će rekonstrukcijom postati visokotehnološki objekat opremljen najsavremenijim tehničkim sistemima i opremom iz proizvodnog programa Kompanije "Šnajder elektrik".

Reč je prvenstveno o sistemima za automatsko upravljanje sistemima objekata (rasvetom, grejanjem, hlađenjem...) koji omogućavaju racionalno korišćenje i potrošnju energije. Posebnu ulogu će imati visoko sofisticirani BMS (Building Management System) za nadgledanje i kontrolu tehničkih sistema koji će doprineti energetskoj efikasnosti objekta.

Iz kompanije "Šnajder elektrik" najavljuju da će objekat imati savremena arhitektonska rešenja i posebno ističu da će nasleđeni park unutar kompleksa ostati u prvom planu, sa očuvanim drvećem i obogaćenim biljnim fondom.

U okviru ove "zelene zgrade" nalaziće se i moderni data centar, izgrađen po strogim bezbednosnim standardima.

"Šnajder elektrik" Razvojni centar u Novom Sadu i sa kancelarijom u Beogradu bavi se istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike, a posebno unapređenjem modernih infrastrukturnih sistema. U Srbiji zapošljava oko hiljadu ljudi, prenosi RTS.

izvor: rts.rs, agencije, foto:ilustracija


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."