Novi Sad dobio vertikalno igralište od čelika i drveta - novo mesto okupljanja na Detelinari


Detelinara je dobila novi prostor za okupljanje sugrađana po ideji dvoje mladih beogradskih arhitekata

U Novom Sadu je početkom maja otvoreno za građane novo mesto na naselju Detelinara u Rumenačkoj ulici – još jedno od ukupno 36 komšijskih prostora u čije uređenje su uključeni građani i arhitektonska struka.

Kroz saradnju sa Društvom arhitekata Novog Sada, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” već četiri godine zaredom organizuje konkurs Nova mesta kako bi se stvorili novi urbani džepovi za sugrađane. Najnovija realizacija je vertikalno igralište na Detelinari po pobedničkom rešenju beogradskih arhitekata Fedora Jurića i Alberta Topića.

“Kao mladi arhitekti, na konkursu Nova mesta prepoznali smo da ima prostora za naše ideje da se implementiraju, zažive i poboljšaju život ljudi iz našeg okruženja.” – kažu autori za portal Gradnja.rs.

Igralište je izvedeno od čelika i drveta. Čelik ima ulogu konstrukcije, a drvo je obloga i tačka kontakta sa korisnicima.

Projekat sa kojim su Jurić i Topić učestvovali na konkursu bilo je vertikalno igralište za decu, poput onih u tržnim centrima, ali na otvorenom i u volumenu velike linijske skele koja formira ambijentalnu celinu sa postojećim zelenim površinama u bloku.

Intervencija je imala namenu da obogati izbor i dinamiku igre svojih najmlađih korisnika (roditelji su izrazili želju za bogatijom ponudom igrališta u kraju), i da pri tome bude scena odvijanja svakodnevnice stanovnika naselja.

Ova interaktivna struktura je po funkciji svog sadržaja vertikalno igralište, ali ima i ulogu podloge za gledanje filmova na otvorenom, kao i za udobno kolektivno sedenje ispred igrališta, za roditelje i prolaznike koji žele da se odmore, prenosi Gradnja.rs.

izvor: Gradnja.rs, foto: NSinfo


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."