Telep dobio novo igralište: Pipi duga čarapa igralište - sponzorisalo 12 švedskih firmi


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ambasadorom Kralјevine Švedske Nј. E. Janom Lundinom prisustvovao prezentaciji uspešno okončanog projekta izgradnje „Pipi igrališta“ u Novom Sadu. 

Predstavlјanju projekta u Gradskoj kući prisustvovali su i predstavnici mnogobrojnih društveno-odgovornih švedskih firmi koje su učestovale u finansiranju postavlјanja novog igrališta. Tzv. “Pipi igralište” postavlјeno je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape koji se obeležava ove godine.

- Negujemo kontinuitet u saradnji sa Ambasadom Kralјevine Švedske i to kroz više projekata u našem gradu. U godini obeležavanja rođendana ovog lika švedske književnice Astrid Lindgren, zajedno ističemo značaj bajkovite priče o Pipi Dugoj Čarapi, koja ipak ima i duboku simboličnu vrednost o pravima deteta. 

Ovo je i svojevrsna kruna saradnje Grada i Ambasade i zahvalјujem na petogodišnjoj plodotvornoj saradnji ambasadoru Janu Lundinu. Ovo dečje igralište, na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Banijske ulice, niklo je baš u delu grada koji se rapidno razvija, koji je novom infrastrukturom i objektima preporođen, a sada su mališani iz tog kvarta dobili divno igralište. Zahvalnost dugujemo i švedskim kompanijama koje posluju u našoj zemlјi i koje su dale svoj doprinos u realizaciji tog projekta - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i podsetio na još jedan nedavno realizovan projekat, gde je posredstvom Ambasade Kralјevine Švedske i kompanije IKEA, dečja biblioteka u delu grada Šangaj opremlјena potpuno novim sadržajima.

Ambasador Kralјevine Švedske Nј. E. Jan Lundin je istakao da je to igralište poklon švedskih kompanija za decu Novog Sada, kao i to da su sprave na igralištu prilagođene i deci sa posebnim potrebama.

- Pipi Duga Čarapa je lik koji je simbol snažnog deteta koje ima svoju ideju o tome šta je pravedeno i sprovodi tu ideju u delo, a pri tome ima veoma tešku i složenu porodičnu situaciju. Ona se u tim okolnostima bori za ostvarivanje svojih prava, a njena priča decenijama skreće pažnju celokupnom društvu da bi upravo tako trebalo da bude organizovano, da deca budu zaštićena i da uživaju sva prava – rekao je ambasador i naglasio da ga raduje to što se priprema novi Zakon o porodici i pravima deteta, gde nema mesta nasilјu i da će to biti pozitivan doprinos pravima deteta u Srbiji.

Igralište je sponzorisalo 12 švedskih firmi sa sedištem u Srbiji, uz pokrovitelјstvo i asistenciju Ambasade Kralјevine Švedske u Srbiji, a to su AstraZeneka, Pejkom, Broveks, Huskvarna, IKEA, Sekuritas, SistemEr, Atlas Kopko, Katena Media, Tetra Pak, Paroko i Unimet. Grad Novi Sad, kao partner u realizaciji projekta, obezbedio je lokaciju i potrebne građevinske dozvole. 

Cilј projekta „Pipi igrališta“ je jačanje bilateralnih odnosa između Kralјevine Švedske i Republike Srbije, kao i promocija švedske dečje književnosti i prava deteta. Grad Novi Sad ima direktne veze sa poznatom švedskom autorkom Astrid Lindgren, jer je tokom posete Novom Sadu 1985. godine, ona bila gost na tradicionalnim Zmajevim dečjim igrama i tom prilikom primila Povelјu igara.


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."