Ležimo na zlatu: Blago ispod Srbije vredno preko 200 milijardi evra - jadarit jedinstven mineral u svetu


Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu

Procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je viša od 200 milijardi evra, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da nikakav ugovor sa Rio Tintom neće biti potpisan dok ne budu sprovedene sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

"Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je reč o litijumu, koji je ruda 21. veka ili nekoj drugoj. 

Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gde će se desiti rast svuda u Evropi", rekla je Zorana Mihajlović za TV Hepi, a saopšteno iz Ministarstva.

Ističe da je jadarit jedinstven mineral u svetu i dodaje da će i tehnologija kojom će on biti iskopavan takođe biti jedinstvena.

"Treba da budemo svesni šta znači istraživačko pravo. Niko nema pravo da uđe na parcelu dok vlasnik ne dozvoli. Pritom kompanija treba da ispuni brojne kriterijume - da ima projekat i saglasnosti više institucija. Te istražne bušotine su prečnika 10-15 cm, nikakvi krateri", objasnila je Zorana Mihajlović.

Kaže da je puno agresije, fanatizma i neistina koje izgovaraju pojedini ekolozi u Srbiji i dodaje da je važno da se služe činjenicama, umesto da sakupljaju poene na poluinformacijama i zastrašivanju građana.

Mihajlovićeva je istakla da je na državi da stvori zakone i da ima dobru inspekciju, te da je ovo važna godina za energetski sektor.

"Nismo slučajno doneli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivi izvora - hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane", zaključila je Zorana Mihajlović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: hangela, Pixabay


⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...