Bušenje prvog šipa: Počela izgradnja Fruškogorskog koridora - most od 1.765 m ka Kovilju, najduži tunel 3,5 km


Bušenjem prvog šipa simbolično su otpočeli radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora

Ta brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume, dužine od 47,7 kilometara, spojiće auto-puteve ka Šidu i Subotici. Ceremoniji je prisustvovao državni vrh Srbije, koji predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je poručio da radimo velike stvari za našu zemlju. Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je da novi projekti pokazuju vitalnost kinesko-srpske saradnje, bez obzira sa kakvim izazovima se suočava.

Predsednik Srbije je, govoreći na ceremoniji otpočinjanja radova, rekao, citirajući Miloša Crnjanskog, da strmoglavo grabimo u budućnost i radimo velike stvari za našu zemlju.

Gradiće se, kaže, most od 1.765 metara ka Kovilju i najduži i najteži tunel koji će biti dug 3,5 kilometara.

"Biće spojena čitava južna Bačka za srcem Sremskog okruga, ali i sa Mačvom i biti na koridoru koji od Rumunije vodi i ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Ovo će olakšati život ljudima, kamionski prevoz, omogućiti brži prevoz, lakši, lepši i udobniji život za ljude", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, vrednost radova na izgradnji Fruškogorskog koridora je 606 miliona evra.

"Skup je projekat, čim gradite mostove, najkomplikovanije tunele, tu nema malih cena i nečega što je jeftino. Danas Srbija to može, hoće i mora da podnese zato što želimo da generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve, dobar deo onoga što nismo uspeli da napravimo jer smo po 20-30 godina protraćili njihovog vremena", napomenuo je predsednik.

Predsednik je naglasio da je ponosan na činjenicu da Srbija danas gradi više nego ikada.

"Možete nekog da volite ili ne volite, ali samo Koridori grade oko 400 kilometara što brzih saobraćajnica, što auto-puteva. Biće još 200 kilometara kad potpišemo Požega-Boljare. Nisam siguran da toliko grade sada Nemačka i Francuska, da ne govorim o manjim i manje uspešnim zemljama", napomenuo je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvariti rast veći od jedan odsto.

"To je za nas neverovatan rezultat, verujemo da možemo da idemo na +6, i na +7. Neko bi rekao to su brojevi koje Vučić izgovara, koji samo njega zanimaju, a da to nama, običnim građanima, ništa ne znači. Svaki procenat rasta više znači procenat rasta plata i penzija, znači da je Srbija bogatija i uspešnija", naglašava predsednik.

U ovom trenutku, kako kaže, od zemalja Evrozone veći rast ima samo Francuska od 1,5 odsto.

"Njihova baza je mnogo niža nego srpska prošle godine. Uspešni smo bili, 20,5 odsto je skočilo građevinarstvo, to je ono što mora da bude vodeća snaga. Industrijska proizvodnja ide dobro, odlično, imamo još mnogo kompanija da otvorimo, one će drastično da podižu proizvodnju, usluge idu bolje nego što smo očekivali, pre svega turizam, važno je da radimo i gradimo još više", navodi Vučić.

Ambasadorki Kine Čen Bo je zahvalio za požrtvovan rad, posvećenost i napore koje ulaže za napredak odnosa Srbije i Kine.

Dodao je da će za svako posečeno stablo na Fruškoj gori biti zasađene dve nove sadnice.

"Važan ekološki projekat, vodimo računa o kvalitetu života ljudi, iz srca Fruške Gore izmestićemo jedan veliki deo saobraćaja", kaže Vučić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Jaroslav Pap, RTV


Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."