Zeleni pojas oko baze GSP - za čistiji vazduh


U prvoj fazi je posađena 21 sadnica srebrne lipe, tri magnolije i dva koprivića

Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP) Novi Sad saopštilo je da je u zaštiti životne sredine učinilo još jedan korak na poboljšanju kvaliteta vazduha u gradu. 

Uz ogradu baze preduzeća na Futoškom putu, koja deli garažni prostor i radionice od stambenih zgrada na Novom naselju, u prvoj fazi je posađena 21 sadnica srebrne lipe, tri magnolije i dva koprivića.

Kako se navodi u saopštenju tog javnog preduzeća, posađenim drvećem pravi se zeleni pojas, kojim će se daje doprinos zdravijoj i humanijoj sredini za rad zaposlenih, ali i za život građana tog dela Novog Sada.

Činjenica da gradovi proizvode više od 70 odsto gasova sa efektom staklene bašte, a da je saobraćaj jedan od dominantnijih izvora zagađenja vazduha, jer se sagorevanjem raznih goriva oslobađa i velika količina štetnih materija.

Gradski prevoznik zbog toga ima veliku odgovornost u poboljšanju uslova životne sredine, a najznačajniji napredak na tom planu postignut je obnovom voznog parka sa sto autobusa na komprimovani prirodni gas, čime je učinjeno mnogo za ekološku zaštitu Novog Sada.

"Osim što se novim vozilima smanjuje emisije štetnih gasova, komfornijim i bezbednijim autobusima postali smo i atraktivniji za putnike. Na taj način želimo da ih stimulišemo da što više koriste javni prevoz, ostave svoja vozila na parkinzima i pomognu u borbi za čistiji vazduh u našem gradu. Zato ovim putem, i sa ekološkog aspekta, upućujemo apel građanima da što više koriste javni prevoz, te da se tako smanji broj automobila na saobraćajnicama u gradu", rekao je ovim povodom v.d. direktora JGSP "Novi Sad" Ivan Radojičić.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope