Za fasadu na kući 50% više novca - Stanovi poskupljuju i zbog skupljeg materijala


Poskupljenje građevinskog materijala povećava cenu koštanja gradnje za 100 evra po kvadratu

Cene građevinskih materijala od početka godine svakodnevno beleže rast, a to je uslovilo i rast cene nekretnina u novogradnji.

Najviše je poskupelo gvožđe, stiropori, stiroduri, vodovodne instalacije i to od 50 pa i do 100 odsto. 

Nešto manji rast cena beleže crep, blokovi i cement, ali su i oni poskupeli, uglavnom sve osim PVC stolarije. Trenutna procena je da se trend rasta cena građevinskog materijala očekuje i u narednom periodu.

Još od novembra prošle godine na berzi su krenuli veliki lomovi, cena čelika je u jednom mesecu porasla za 60 odsto, a onda su krenule da rastu cene ostalih materijala. Još se ne može jasno definisati da li je reč o posledicama globalne krize, tihog trgovinskog rata imeđu Kine i Zapadne Evrope ili štampanja novca koji se na taj način i obezvređuje, piše nova.rs.

 "Cena betonskog gvožđa, koje je vrlo značajan finansijski element u jednoj građevini, porasla je za 200 evra po toni. To znači da ako za zgradu od 2.000 kvadrata treba oko 70 tona, gubitak je već 15.000 evra. Pored betonskog gvožđa poskupela je armaturna mreža, profilne cevi, stiropor, stirodur, vodovodne i kanalizacione cevi od plastike, OSB ploče, brodski pod, lamperija i drvoprerađevine, sve je skuplje 40-60%. Tendencija je da cene i dalje rastu zbog rasta cena sirovina koje su još drastičnije povećane", rekao je za taj portal direktor stovarišta građevinskog materijala, Srđan Janković.

Kada je reč o prodaji, trgovci kažu da se ne može stvoriti prava slika jer građevinska sezona tek počinje i prvi kvartal i nije period velike prodaje. Ipak, pad se već oseća u prodaji građanima, jer za ono što je neko planirao da radi na kući, kao na primer fasadu, sada treba sigurno 50% više novca. Investitori, sa druge strane, to će ukalkulisati u prodajnu cenu.

Investitor Aleksandar Marković kaže da poslednje poskupljenje građevinskog materijala povećava cenu koštanja gradnje za 100 evra po kvadratu pa će i cena u prodaji za toliko biti uvećana.

"Gradim objekat površine 2.000 metara kvadratnih, poskupljenje materijala uvećalo je troškove gradnje za 200.000 evra. Moramo to da ukalkulišemo u prodajnu cenu jer nememo drugog načina. Svesni smo da će to uticati na prodaju ali nememo izbora", kaže Marković za nova.rs.

izvor: nova.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope