"U Novom Sadu neće pojeftiniti, već poskupeti stanovi - biće obavezno ozelenjavanje"


Ovaj obim najmodernijih investicija koji sada sprovodimo je nešto što ova zemlja nije nikada investirala

Moto naše zemlje jeste "Ljubimo zemlju naše dece, a ne naših očeva", izjavio je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije gostujući u emisiji RTV-a "Sučeljavanje" i dodao da moramo da gledamo napred, i da sve što radimo činimo zbog naše dece, a trenutno se nalazimo u jednom ciklusu koji ne može da se uporedi ni sa jednim periodom u prošlosti.

"Ovaj obim najmodernijih investicija koji sada sprovodimo je nešto što ova zemlja nije nikada investirala. Puno se investiralo i 50 i 60-tih godina, ali ovo su projekti i infrastrukturne investicije koje su trebale da budu urađene pre 20, 30, ili čak 40 godina. Mi smo obrisali taj period, prvo ekonomska kriza, pa ratovi, sankcije, pa posle 5. oktobra kada su bile najbolje okolnosti aktuelni tadašnji političari su se bavili nekim drugim stvarima, a oni danas pokušavaju da nam objasne da su oni budućnost", kazao je Momirović.

"Sada smo u prilici da uradimo ono što ni jedna zemlja u Evropi ne može u ovom trenutku, sve zemlje imaju pad. Mi u ovoj godini moramo, ne samo da izgradimo infrastrukturu, već da održimo našu ekonomiju iznad vode. Teško je ponoviti uspeh od prošle godine da budemo prvi, ali ako bi bili treći ili četvrti, mi bismo bili šampioni , a mi to možemo da uradimo. Praktično smo sve radove ubrzali kada su se svi povukli. Sada moramo da izađemo kao pobednici, kao 1918., kao 1945. godine, jer ova pandemija je najgora medicinska pojava u savremenoj istoriji i ima obeležja ozbiljnog rata", dodao je Momirović.

Na konstataciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o nastavku železničke pruge od Novog Sada do Subotice Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada je izjavio da nije zgoreg podsetiti kako je bilo nekad, jer mi se, što je i prirodno, brzo naviknemo na dobre stvari, ljudi se naviknu na bolju poslovnu klimu i ovaj ambijent koji menja Srbiju na bolje i to sve delove ove zemlje.

"Veliki infrastrukturni projekti su u toku što je rezultat odgovornog, marljivog i posvećenog rada. I oni menjaju karakter cele države. Ovo je višeslojna bitka i bitka za dolazak investitora, a ključni cilj je da naša deca i naši unuci ostanu u ovoj državi, bar u najvećem broju i da ne idu da rade za fabrike širom Evrope i sveta već da te fabrike dolaze u Srbiju, to je ključ svega. Infrastruktura vam pomaže da zadržite i povežete ljude, menja ceo ambijent. Utiče na rast BDP-a i utiče na još mnogo privrednih grana i ja sam srećan kako se to dešava. I kada kažu to su naši novci, jeste to su naši novci, ali oni su bili naši i 2010. godine, pa nešto nismo videli autoputeve, kliničke centre, brzu prugu, koridore, samo su izgleda novci otišli na Mauricijus, Sejšele…", izjavio je Vučević.

Kada je reč o četvrtom novosadskom mostu, gradonačelnik Novog Sada izjavio je nema dilemu da to ide u dobrom pravcu i zahvaljujući podršci centralne vlade, resornog ministarstva mi idemo hrabro u taj projekat uz kineske partnere.

"Eksproprijacija će ići mnogo brže, izvori finansiranja dolaze od strane republike i republika nam štedi ogroman novac, govorim o gradskom budžetu, govorim o projektu od 130 miliona evra plus eksproprijacija i mi imamo tu podršku da idemo zajedno sa Ministarstvom građevinarstva i saobraćaja, sa koridorima i sa CRBC kao stranim partnerom iz Kine. Ja očekujem da u martu sledeće godine krene i izgradnja mosta", dodao je on.

Ministar građevinarstva se nadovezao i kazao da je privilegija učestvovati na ovako jednom projektu.

Ne postoji mogućnost da padne cena nekretnina u našim gradovima, kazao je Vučević.

"U Novom Sadu neće pojeftiniti, već poskupeti stanovi, osim da dođe do rata ili nekog ne daj Bože čuda, što ne očekujem da se dešava. Pogledajte kakve investicije dolaze, ne može da padne cena nekretnina. Mi ćemo kao Grad donositi još rigoroznije mere za investitore, kao što smo ih terali za garaže i parking mesta. Sada ćete videti novu meru, biće obavezno ozelenjavanje, ne samo u smislu travnatih površina nego i stabala", dodao je gradonačelnik Novog Sada.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo


Početak izgradnje četvrtog mosta u martu 2022. godine - ove godine počinju radovi na izgradnji još jednog

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope