Godišnja zarada 14 milijardi dolara: Stiže japanski Nidek, prodaja 21 hektara gradskog zemljišta? Proizvodnja od kraja 2022.


Sa skoro 120.000 zaposlenih, Nidek je prošle godine zaradio više od 14 milijardi

Novosadska skupština bi, na sednici zakazanoj za ponedeljak, trebalo da glasa o prodaji oko 21,2 hektara gradskog zemljišta u radnoj zoni „Sever 4” kompaniji „CTP Invest” iz Beograda, koja će tu potom izgraditi pogon za potrebe japanskog „Nideka”, prenosi Dnevnik.

Vrednost zemljišta procenjena je na 993,7 miliona dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra, a u pismu o namerama, koje su 15. marta Nidek i CTP poslali gradskim vlastima, planirana je, u prvoj fazi, fabrika za potrebe automobilske industrije na 26.000 kvadratnih metara i sa 300 zaposlenih, a koja bi trebalo da proradi do kraja 2022. godine. 

Iz pomenutog pisma o namerama, može se videti da „Nidek” planira da u Novom Sadu za početak proizvodi „elektromotore namenjene unapređenju udobnosti i upravljanja automobilima”. Između ostalog, namera CTP-a je da do 2026. godine otkupi još 16 hektara zemljišta za dalje faze investicije „Nideka”.

Za „Nidek korporaciju”, u pismu o namerama, kaže se da je na tržištu skoro 50 godina i da je svetski lider na tržištu jednosmernih elektormotora bez četkica. Kompanija iz Kjota pravi motore, elektroniku i optičke komponente u više od 200 pogona u 30 država. Sa skoro 120.000 zaposlenih, Nidek je prošle godine zaradio više od 14 milijardi dolara, dok mu je tržišna kapitalizacija 71,9 milijardi dolara, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku