Brza pruga sve bliže: Završena izgradnja tunela i vijadukta kod Čortanovaca - više od pola godine pre roka


Građevinski radovi na izgradnji vijadukta u plavnom delu Dunava, kao i tunela bez zastora "Čortanovci" završeni su i to više od pola godine pre roka, poručuju u ruskoj kompaniji "RŽD Internešnl".

Oni će postati deo prve brze pruge Stara Pazova – Novi Sad, u okviru pruge Beograd – Budimpešta.

U aprilu su oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za usklađenost sa projektnim rešenjima, navode u kompaniji. 

Pre puštanja objekata u rad, što je u planu za kraj 2021. godine, ugradiće se kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka, a takođe će biti sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, planirano za jesen. 

 "Radovi na izgradnji vijadukta otpočeli su 1. novembra 2017. godine i završeni su šest meseci pre planiranih rokova. Njegova dužina dostiže tri kilometara, a visina pojedinih stubova – 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice. Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava. Deo objekta se nalazi na strmom terenu i zato je, kako bi se osigurala pouzdanost objekta za vreme njegove izgradnje i korišćenja, bilo izgrađeno 20 zaštitnih konstrukcija protiv klizišta", poručuju izvođači.

izvor: 021.rs, agencije, foto:  RŽD Internešnl


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope