Ajfelovo delo na Bulevaru Evrope? Pruga i železnička stanica na mestu današnje Limanske pijace, puštena u saobraćaj 1883.


Grad Novi Sad kao deo Austrougarske doneo je odluku o izgradnji železnice 1872. godine

Rodila se ideja kako da se derutnom objektu u Novom Sadu vrati stari sjaj ali i da postane novi gradski reper.

Novosadska Ranžirna stanica, u čijem projektovanju je navodno učestvovao i biro Gustava Ajfela, vredan je deo industrijskog nasleđa međutim, on već dugo godina propada. 

Iako se više puta najavljivala njena revitalizacija, oformljavanjem Kreativnog konzorcijuma koji čine Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine iz Novog Sada, Coworking i IT korporativni akcelarator ICT Hub iz Beograda kao i arhitektonski studio Zabriskie, stvari se konačno pomeraju s mrtve tačke

Ali koliki je put Ranžirna stanica prešla od svoje izgradnje do danas? Prenosi nam portal Gradnja.rs.

“Grad Novi Sad kao deo Austrougarske doneo je odluku o izgradnji železnice 1872. godine. Dakle, i pre no što je na Berlinskom kongresu 1878. godine doneta odluka da se Evropa preko tada nove i nezavisne države Srbije poveže sa Orijentom. Međutim, pruga i železnička stanica na mestu današnje Limanske pijace, puštena je u saobraćaj tek 1883. godine, odnosno godinu dana pre Beograda.” – kaže za portal Gradnja.rs Zlatko Crnogorac iz konzorcijuma koji je predstavio ideju obnovu Ranžirne stanice.

Zlatko Crnogorac, nekadašnji kreativni direktor i izvršni producent Parobroda, aktivno je pratio istoriju umetnosti savremene arhitekture, odnosno transformacije industrijskog graditeljstva u novi život multifunkcionalnih i multimedijalnih prostora. Od Evropskih prestonica kulture Esena i Pečuja, preko Turkua u Finskoj, Gimaraeša, Košica, Marseja, Umea, Plzena, Vrocava, Arhausa do železničkih muzeja u Hamburgu i Jorku, odnosno Desaua, Lajpciga i Lođa.

Pročitajte ceo tekst: izvor: Gradnja.rs, foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada


Ranžirna stanica - još jedan novi deo grada: Nova pešačka zona, community centar, pored novi stambeni blok...Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."