Veliko gradilište: Novi Sad dobija novu fontanu - u centru grada

U toku je zamena cevi i formiranje sistema koji treba da obezbedi rad nove fontane

Pozorišni trg i deo Uspenske ulice ispred Srpskog narodnog pozorište je veliko gradilište. 

Rekonstrukcija dela gradskog jezgra veliki je posao, tako da će, nakon višedecenijskog propadanja, okolina SNP-a, umesto ispucalog mermernog popločanja, konačno dobiti novo. 

Osim parternog i hortikulturnog uređenja, planirana je i rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara na prostoru Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a. 

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini, kod nezavršene zgrade Poštanske štedionice, projekatom je predviđena fontana, kao i postavljanje klupa i žardinjera. 

Osim toga, u planu je i postavljanje informacionih displeja i memorijalne trake, koja je zamišljena kao “protok vremena”, te će na njoj biti ugravirani događaji i zanimljivosti iz istorije Novog Sada. Interesantan je podatak da će ta traka pratiti trasu nekadašnje “Male Jevrejske” i pružaće se od zgrade „Apolo centra” do informacionog stuba, visine sedam metara. Na obuhvaćenom prostoru predviđene su četiri digitalne informacione table, i to po jedna za SNP, turustička, za GSP, kao i na info-stubu na kraju memorijalne trake, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija


⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...