Sve popularniji deo Novog Sada: Rumenka dobija novi centar, izmeštanje sadašnjeg - nove zgrade, trg promenada, park...


Imajući u vidu prostorno ograničenje sadašnjeg centra - biće formiran novi

Nakon što je prošle godine usvojen Plan detaljne regulacije Rumenke, koji, između ostalog, predviđa i izmeštanje sadašnjeg centra, na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojen je plan nove centralne zone tog mesta. 

Tim dokumentom obuhvaćena je površina od 8,47 hektara, južno od Ulice oslobođenja, na kojoj urbanisti predlažu novu osnovnu školu, predškolsku ustanovu, sportski centar, sportski park, poslovne i zgrade za porodično stanovanje, ali i novi skver, odnosno trg-promenadu. 

Imajući u vidu prostorno ograničenje sadašnjeg centra, u južnom delu građevinskog područja, oko ukrštanja ulica Miloša Crnjanskog i Bačke, biće formiran novi. 

Predviđeno je da ta nova zona preuzme ulogu mesta okupljanja i najznačajnijih dešavanja stanovnika Rumenke, te da objedini različite sadržaje iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, ali i neophodne poslovne sadržaje. 

Urbanisti podsećaju na to da je većina prostora, izdvojenog za novi centar, neizgrađeno i neuređeno građevinsko zemljište, koje se trenutno koristi za odlaganje zemlje, te zahteva nasipanje na bezbednu kotu. Samo je krajnji, severni deo, uređen i priveden nameni, i tu su i dva terena Fudbalskog kluba „Jedinstvo” i objekat u njegovoj funkciji. 

Predškolska ustanova, za oko 180 mališana, predviđena je na površini od 0,67 hektara, i tu je planirana zgrada sa spratom i potkrovljem. Taj objekat može biti jedinstven ili paviljonskog tipa, udaljen najmanje deset metara od regulacione linije saobraćajnica i planiranog trga - promenade. 

Nova osnovna škola, kapaciteta 290 učenika, planirana je na površini od 0,77 hektara, a imaće sprat više od vrtića (P+2+Pk). Taj kompleks, poput predškolske ustanove, može biti jedinstven ili paviljonskog tipa. 

Ulaz je predviđen iz Bačke ulice, a na slobodnom prostoru, odnosno u dvorištu, planirane su uređene zelene površine i sportski tereni. Urbanisti predlažu da sportski centar bude organizovan oko sadašnjeg fudbalskog igrališta, i to na površini od 2,5 hektara, uz uslov da svi planirani objekti moraju biti sportskog karaktera, s pratećim tehničkim, sanitarnim i servisnim prostorijama. 

Kako je navedeno, kompleks može zauzimati najviše 25 odsto zemljišta, dok je 35 do 40 odsto namenjeno za terene i oko 40 odsto će biti slobodne zelene površine. Osim toga, učešće otvorenih terena može se povećati u korist površine pod objektima, a dozvoljena je spratnost do dve etaže (P+2). Sportski park za rekreaciju dece i odraslih planiran je na zemljištu površine 1,65 hektara, s tim da će gradnja biti dozvoljena na najviše pet odsto prostora, i to prizemnih objekata pratećih tehničkih, sanitarnih i servisnih sadržaja, prenosi Dnevnik.

Otvoreni sportski tereni zauzimaće maksimalno 25 odsto površine, dok su na ostatku zemljišta predviđene slobodne zelene površine. 

U parku su planirani tereni za košarku i basket, rukomet/mali fudbal, tenis, odbojku, boćanje, stoni tenis, kao i teretane na otvorenom i drugo, a predviđeno je i dečije igralište. 

Urbanisti predlažu da prostor bude uređen tako da zelenilo, koje prožima čitav kompleks, odvaja igrališta i formira izdvojene celine namenjene za različite aktivnosti. 

Planom definisani trg - promenada deli, ali ujedno i funkcionalno integriše komplekse obrazovnih ustanova, a biće smešten u produžetku Ulice Svetozara Markovića Toze. Na taj način će biti obezbeđen prolaz ka ostalim sadržajima na obuhvaćenom području, a skver bi svojom formom i pozicijom trebalo da istakne ambijent u okviru bloka poslovanja. 

Kako je navedeno, planirano je odgovarajuće parterno uređenje, u kombinaciji sa svim elementima zelenila i mobilijara, s tim što će detalji biti razrađeni kroz dalju projektno-tehničku dokumentaciju. 

Deo novog centra namenjen je i poslovanju, odnosno manjem tržnom centru, kao i višenamenskim sadržajima iz oblasti kulture. Tu je predviđena bioskopska sala za oko 400 gledalaca, biblioteka minimalne površine 200 kvadrata, koliki će biti i izložbeni prostor. Svi objekti će imati do dva sprata i, kako je navedeno, mogu biti složene geometrije, te sadržati više gabarita objedinjenih u jedinstvenu prostornu i arhitektonsku celinu. 

Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ulična mreža u novom centru Rumenke će biti uklopljena u okolinu, te prilagođena novim sadržajima. U ulicama Nikole Tesle i Miloša Crnjanskog biće izgrađena biciklistička staza, a osim toga, predviđeni su novi parkinzi u zoni škole, vrtića, sportskog centra i parka. Tamo gde nedostaju ili su u lošem stanju, planirani su novi trotoari, a između škole i predškolske ustanove, kao i istočno od sportskih terena, biće nove pešačke površine.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku