Softver snima vozila u prekršaju i šalje kaznu: "Oko sokolovo" beogradskog Parking servisa i u Novom Sadu?


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku kojom se Parking servisu omogućava da sačini ugovore i proda svoj sistem "Oko sokolovo", kako bi bio primenjen i u drugim gradovima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da sedam gradova iz regiona želi da kupi "Oko sokolovo", od kojih su četiri glavna grada. "Njima ćemo taj sistem prodati", rekao je Vesić na sednici Skupštine grada Beograda.

Dodao je i da veliki broj gradova u Srbiji želi da kupi taj sistem, što, kaže, znači da je dobar.

"Doneli smo odluku da svim gradovima u Srbiji poklonimo taj sistem, ali moraju da plaćaju održavanje", rekao je Vesić i podsetio da je "Oko sokolovo" domaći softver i vlasništvo Parking servisa.

Da bi sistem elektronske kontrole parkiranja, u Beogradu nazvan "Oko sokolovo", mogao do kraja godine da se proširi i na Novi Sad, najavio je pre dve nedelje gradonačelnik Miloš Vučević, prenosi 021.rs.

Prema tvrdnjama predstavnika beogradskog Parking servisa, "Oko sokolovo" je omogućilo veliku uštedu novca, pre svega kada su u pitanju ljudi koji su angažovani na kontroli nedozvoljenog parkiranja. 

Posao koji je nekad radilo oko 300 ljudi, sada radi 15 automobila i 40-50 radnika.

 U Beogradu je ovaj sistem opremljen sa 18 džipova marke "Land Rover Discovery". 

Softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja kaznu šalje na adresu vlasnika. Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara.

izvor: Tanjug, 021.rs, agencije, foto: ilustracija


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku