Rekonstrukcija još 8 kuća u centru Novog Sada - Obnova jedne od najlepših gradskih kapija...


Rekonstrukcija barokne kapije i ogradnog zida u Nikolajevskoj porti, na ulazu u dvorište Akademije umetnosti, biće završena za tri meseca, odnosno najverovatnije do kraja maja. 

Nakon što je godinama bila zapuštena, zarasla u korov i šiblje, ograda u Ulici Đure Jakšića 7 i 9 biće sređena na inicijativu gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u okviru 12. faze projekta obnove graditeljskog nasleđa Novog Sada i Petrovaradina. 

Restauratorsko-konzervatorski radovi povereni su novosadskoj firmi “NPN gradnja”, a ugovorena vrednost tog posla je 2.365.000 dinara, bez PDV-a, odnosno 2.840.000 s tim porezom. 

Nosilac projekta obnove je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, a direktor te ustanove Siniša Jokić podseća da je prva faza, kojom je obuhvaćeno šest zgrada, počela još 2017. godine. 

- Posle četiri godine došli smo do 12. faze, kojom je obuhvaćena rekonstrukcija 18 objekata, uključujući i baroknu kapiju i dva krila zidane ograde nekadašnje Visarionove bolnice, a današnje Akademije umetnosti - objasnio je Jokić. 

- Tender je raspisan 5. novembra, dok su ugovori za 16 partija te javne nabavke potpisani u decembru. 

Predviđeno je sređivanje krovova osam objekata u Podgrađu, u Prote Mihaldžića, Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici, kao i crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Osim toga, biće rekonstruisano i osam kuća u gradu u Dunavskoj 33, Almaškoj 5, Zmaj Jovinoj 6, Miletićevoj 5, Zlatne grede 10 i 25, te u ulicama Kralja Aleksandra 4 i Đure Jakšića 7 i 9 (kapija i zidana ograda), prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku