Rekonstrukcija gradskog jezgra uveliko u toku: Raskopan Pozorišni trg... "mala Jevrejska" ispisuje istoriju Novog Sada


Nakon višedecenijskog propadanja, okolina SNP-a će, umesto ispucalog mermernog popločanja, konačno dobiti novo

Raskopane staze, skinuto popločanje, prekriveni spomenici i ograđeno pozorište, hrpe zemlje i građevinska mehanizacija na svakom koraku, te zbog radova izmenjene trase autobusa, svedoče o tome da je rekonstrukcija dela gradskog jezgra uveliko u toku. 

Osim parternog i hortikulturnog uređenja, planirana je i rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara na prostoru Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a. 

Za prvu fazu radova, koja će trajati oko devet meseci, biće izdvojeno malo više od 378 miliona dinara, s PDV-om, dok je pribavljanje tehničke dokumentacije koštalo Grad oko 18,7 miliona dinara, s tim da su odabrani projektanti kao polaznu osnovu koristili pobednička rešenja s arhitektonskog konkursa. 

Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine koje se prostiru na 6,82 hektara, pa su radovi podeljeni po zonama. Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između „Apolo centra” i SNP-a, u narednim fazama je planirano sređivanje, odnosno rekonstrukcija polukružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hadžića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaza uz Menratovu palatu, prenosi Dnevnik.

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice, na zapuštenoj zelenoj površini, kod nezavršene zgrade Poštanske štedionice, projekatom je predviđena fontana, kao i postavljanje klupa i žardinjera. 

Osim toga, u planu je i postavljanje informacionih displeja i memorijalne trake, koja je zamišljena kao “protok vremena”, te će na njoj biti ugravirani događaji i zanimljivosti iz istorije Novog Sada.

 Interesantan je podatak da će ta traka pratiti trasu nekadašnje “male Jevrejske” i pružaće se od zgrade „Apolo centra” do informacionog stuba, visine sedam metara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope