Novi Sad postaje vlasnik desetak atraktivnih objekata - širenje grada i na sever i na jug, nove zgrade u planu


Objekti su na izuzetno atraktivnim lokacijama i sada su velika prepreka u planiranom, pre svega, stambenom razvoju grada

Izgradnje vojne baze "Majurska ada" ponovo je aktuelna. 

Sporazumom između Grada Novog Sada i Ministarstva odbrane dogovorena je razmena nekretnina, kojom je predviđeno da Grad ministarstvu ustupi prostor na kom će biti izgrađena nova, moderna kasarna Majurska ada. 

Zauzvrat, Novi Sad postaje vlasnik desetak atraktivnih vojnih objekata. 

"Veliki Liman" veliki projekat novog Novog Sada: Od Radničke ulice pa sve do Kameničke ade - novi deo grada

Po najavi gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića može se očekivati da se jedinice Vojske Srbije uskoro isele iz grada, a njihova nova baza bila i na Dunavu, iza Rafinerije i Termoelektrane-toplane, potes koji se zove “Majurska ada”. 

U Novom Sadu su, uz Komandu 1. brigade KoV, kod Riblje pijace, aktivne su još i kasarne “Jugovićevo” na Avijatičarskom naselju i “Aleksandar Berić” Limanu, prema Ribarskom ostrvu, kojoj se nalazi Rečna flotila, kao i Dom vojske na Beogradskom keju. 

Ovi objekti su na izuzetno atraktivnim lokacijama i sada su velika prepreka u planiranom, pre svega, stambenom razvoju grada. Pogotovo se to odnosi na “Jugovićevo” i sedište Rečne flotila.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže za Dnevnik da postoji dogovor s Ministarstvom odbrane da se vojsci izgradi novi kompleks, odnosno vojna baza sever koja bi bila na Majurskoj adi. Zašto ta lokacija? - Zato što ona ispunjava uslove i za Prvu brigadu kopnene vojske i za Rečnu flotilu. Lokacija mora da ima svu neophodnu infrastrukturu, govorim sad o vodenim resursima da bi Rečna flotila mogla da se premesti, a u zamenu za to Grad dobija vlasništvo nad svim vojnim objektima u Novom Sadu.

Znači i nad onima koji se ne koriste, a i nad onima koji se još koriste. 

To je odličan put jer Novi Sad bi dobio novi potencijal za širenje grada i novi kvalitet tih objekata, pre svega govorim o objektima koji se ne koriste, ali kad pogledate kasarnu na Jugovićevu, na Avijatičarskom naselju, ta kasarna je prirodni tok daljeg razvoja grada u severo-severozapadnom pravcu Novog Sada - istakao je gradonačelnik Vučević. 

On kaže da Grad treba da ide u tom kontekstu, odnosno da se širi prema severu, jer je to idelana lokacija za izgradnju stanova za pripadnike vojske i službi bezbednosti. 

Kada je reč o sadašnjoj bazi Rečne flotile, Vučević naglašava je to verovatno jedna od najatraktivnijih lokacija koja postoji u gradu, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agncije, foto: ilustracija


"Veliki Liman" veliki projekat novog Novog Sada: Od Radničke ulice pa sve do Kameničke ade - novi deo grada

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku