Novi izgled keja: Arapi grade pristan za brodove u Novom Sadu


Grade ga Arapi, zapravo novi vlasnik nekadašnje „Luke Novi Sad”.

Na keju kod Doma vojske u Novom Sadu u toku je gradnja brodskog pristana na šipovima zabijenim u Dunav. 

Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, radi se o rekonstrukciji međunarodnog putničkog pristaništa. 

Grade ga Arapi, zapravo novi vlasnik nekadašnje „Luke Novi Sad”. Bivša državna luka je nakon privatizacije 2019. godine postala deo sistema kompanije „DP Vorld” iz Dubaija. Taj lučki operater je ranije već najavio da je uložio 400.000 evra u obnovu ovog terminala i da će Novom Sadu „predati” pristanište, verujući da će to u grad dovesti još više turista. 

Nedavno su lučkog operatera posetili predstavnici agencije, a razgovarano je o razvojnim projektima vrednim 35 miliona evra. Tema je bila i pristanište u Novom Sadu, gradu koji se smatra važnom destinacijom na ruti kruzera kroz Srbiju. 

„Nakon teške godine za kruzing, agencija sprovodi mere za oporavak saobraćaja na rekama u Srbiji. Rekonstrukcija pristaništa predstavlja korak ka uspešnom povratku turista, budući da je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture u 2022”, istakao je direktor agencije Vuk Perović tokom obilaska. 

U uslovima pandemije virusa korona, pitanje je koliko će taj povratak turista u Novi Sad biti uspešan ove godine. 

Turizam je i ovde u padu, mada postoje nade da će se uz masovniju vakcinaciju protiv kovida 19 pokrenuti. Tihana Putin, portparol Turističke organizacije Novog Sada, kaže da će putovanja ubuduće, prema istraživanjima, izgledati drugačije nego ranije a u prvom planu su „sigurne zone”, prema uslovima higijene, ali i tome kako se odvija vakcinacija. „Biraće se sigurna mesta i u smislu vakcinacije. Mi tu možemo da nađemo mesto u svesti potencijalnih turista”, kaže Putinova za Politiku

I kruz-turizam će takođe, smatra ona, doživeti novu eru, jer turistički operateri i asocijacije u transportu uveliko razmišljaju o modelima kako da se obezbede te „sigurne zone”. Razmatraju se, objašnjava, modeli koji uključuju potvrde o vakcinaciji, negativni, odnosno brzi test koji bi se putnicima radio već na ulasku u brod ili avion.

izvor: agencije, foto: NSinfo, ilustracija


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku