Nelogična situacija: Iako je kriza - cene stanova rastu


Ne računajući računajući period vanrednog stanja, kada je zbog policijskog časa bilo ograničeno kretanje, cene nekretnina u Srbiji su i pored negativnih efekata na ekonomiju, stvorenih usled epidemije korona virusa, doživele blagi porast.

Struka tvrdi da je razlog za to što su građani shvatili da je ulaganje u nekretnine veoma efikasan način da se iskoristi novac, ali među ekspertima ima i onih koji smatraju da je za rast cena kriv upliv velikog novca iz sive zone u sektor stanogradnje, piše portal Demostat.

Početkom aprila prošle godine, epidemija korona virusa se već u tom trenutku odrazila na stanje na tržištu nekretnina u Srbiji pa su tako cene stanova pale za oko 20 odsto. U to vreme, ljudi su izbegavali da im u stanove koje prodaju dolazi bilo ko da ih gleda, a i sami kupci su bili uplašeni te nisu odlazili u razgledanje, bilo da je reč  već izgrađenim stanovima ili novogradnji. Takođe, činjenica da je policijski čas znatno ograničavao mogućnost kretanja predstavljala je veoma bitan razlog da dođe do pada cena nekretnina.

Ono što je bilo veoma interesatno je da ni u tom trenutku nije opalo interesovanje za uzimanje stambenih kredita te su građani nastavili da apliciraju kod banaka za njihovo dobijanje. Među kupcima je vladalo uverenje da su stambeni krediti koji su se nudili u tom trenutku daleko povoljnije rešenje nego da se čeka okončanje epidemije jer će oni tada postati znatno skuplji.

izvor: agencije


⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...