Muči vas diskus hernija? Kako prepoznati i lečiti simptome


Muče vas jaki, dugotrajni i sevajući bolovi u donjem delu kičmenog stuba? Ako vam se bolovi pojačavaju pri kijanju i kašljanju, ako nemate normalan san, ne možete da se krećete bez bolova – moguće je da imate diskus herniju.


Diskus hernija simptomi 

Ukoliko imate konstantno jake bolove od kojih ne možete da spavate, ne znate kako da ublažite nelagodnost prilikom sedenja ili kretanja, ako osećate slabost u stopalima - trebalo bi da znate da je diskus hernija najčešći uzrok ovih bolova. U prvu ruku bolovi uopšte ne moraju biti, i često nisu, jaki i prodorni, no ipak vremenom postanu. Ukoliko se ne obratite stručnjaku na vreme, ovi bolovi mogu da potraju i da dovedu do daljih komlikacija. Najređi, ali i najteži simptomi koji ukazuju na to da je u pitanju diskus hernija jesu poremećaj mokrenja i stolice kod muškaraca, a može i da utiče na njihovu potenciju. Ipak, treba imati na umu da su ovo veoma retki slučajevi do kojih može da dovede diskus hernija.


Zašto se javlja diskus hernija?

Mnogi stručnjaci tvrde da se oko 80% stanovništva tokom svog radnog veka suoči sa promenom u diskusu, pri čemu ni ne znaju šta je dovelo do tih promena. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se javlja diskus hernija jeste obavljanje fizički teških poslova. Tada dolazi do opterećenja kičme i na taj način dolazi do pritiskanja kičmenog nerva u slabinskom delu.

Diskus hernija ne bira godine, ali najčešća je kod radno sposobnog stanovništva, posebno kod osoba koje su u trećoj, četvrtoj ili petoj deceniji života. Kako godine prolaze, tako dolazi i do smanjenja vode u organizmu, smanjuje se i elastičnost, pa se usled opterećenja bolovi sve češće javljaju.


Kako lečiti diskus herniju?

Dve su metode lečenja ove bolesti kičmenog stuba. Jedan način je operativno rešenje, a drugi konzervativno. Ono što je primarni cilj jeste da se pacijent što je više moguće oporavi. Da bi došlo do maksimalnog oporavnka, osim klasičnih magnetno, lasero i elektro procedura, moguće je lečenje balneofizikalnom terapijom, ali i brojnim novim oblicima elektroterapija. Banjski turizam idealan je način lečenja, jer sumporna voda i toplo simporno blato mogu dovesti do smanjivanja bola. Mišići i nervi se oporavljaju, poboljšava se cirkulacija i smanjuje se napetost mišića. Još jedna benefit banjskog lečenja jeste edukacija pacijenata o vežbama koje bi pomogle opuštanju nerava i mišića, kao i upoznavanju sa određnim položajima i pokretima koji sprečavaju preopterećenje kičmenog stuba u kojem je nerv pritisnut. Fizička aktivnost se preporučuje

Mnogo je zabluda da osobe sa diskus hernijom nipošto ne smeju da vežbaju. Pazite kome verujete. Da bi se oporavak sproveo do kraja i na pravi način, nije potrebno samo odlaziti kod stručnjaka na preglede, ići redovno na fizikalne terapije, čuvati se nespretnih položaja, već je neophodno i vežbati. Stručnjaci preporučuju vežbanje, ali uz konstantan nadzor trenera, odnsono stručnog lica. Kako bi napredak bio adekvatan, važno je da pronađete stručnu osobu koja će vam pomoći da se oslobodite bola i ponovo živie normalno. Osim vežbi za jačanje leđnim mišića, joga je nešto što se preporučuje svim osobama sa ovim stanjem. Ukoliko patite od bolova, a niste je isprobali, budite sigurni da vam neće odmoći, a kao i mnogima može ublažiti bolove. 


Još nekoliko saveta

Ukoliko je ustanovljeno da patite od diskus hernije, važno je da, osim kontrola, terapije i vežbi, promenite način života. Ukoliko spadate u grupu gojaznih ljudi, to takođe može uticati na vaš kičmeni stub. Sredite ishranu kako biste olakšali svom telu. Takođe, vodite računa o načinu na koji sedite, posebno ukoliko radite kancelarijski posao i vezani ste za kompjuter celo radno vreme.

Jednom kada se diskus hernija pojavi, ako niste dovoljno obazrivi i ako ne vodite adekvatnu brigu o sopstvenom zdravlju, pojaviće se ponovo. Bolovi u leđima i nogama samo su signal da treba usporiti i ne preterivati. Zato, pažljivo birajte koliki ćete teret nositi i koliko ćete opteretiti svoje telo. 


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope