Kranovi u skoro svakom delu grada: Na gradilištima u Novom Sadu preko 11.000 radnika


Novi Sad je za kratko vreme postao veliko gradilište, a kranovi su vidljivi u gotovo svakom delu grada.

Stanogradnja je u ekspanziji, ulaže se u velike projekte poput brze pruge, muzičko baletske škole, kineske četvrti, asfaltiraju se putevi, postavlja kanalizacija.

Prema procenama, na novosadskim gradilištima angažovano je oko 11.500 radnika, a kako za Dnevnik, objašnjava predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada Josip Modić to je veliki pomak u odnosu na period nakon privatizacije kada ih je bilo svega 5.500.

"Mnoga preduzeća su 2010. godine otišla u stečaj, kvalitetni majstori u inostranstvo, a bez posla je ostalo oko 38.000 radnika, pa je rad na crno cvetao", podseća on.

Građevinska industrija se sada oporavila i beleži rast od 5,9 odsto, najveći među privrednim granama.

Prema Modićevim rečima, treba imati u vidu da je na građevinarstvo direktno “naslonjeno” 28 privrednih grana, a više od 40 indirektno. Pored toga, što više posla ima za neimare to će se više novca sliti kako u republički, tako i u gradski budžet.

Modić, ipak, napominje da uvek fali kvalitetne radne snage, jer su mnogi majstori otišli u inostranstvo u potrazi za većom zaradom, pa su najdeficitarniji tesari, armirači, električari, varioci...

Taj nedostatak se, kaže, nadomešta prekvalifikacijom. Osim toga, u Novi Sad dolaze i radnici s juga države gde se manje gradi, rekao je sagovornik Dnevnika.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku