Klimatske promene: Ručno navodnjavanje ne daje očekivane rezultate - Novi Sad dobija zalivni sistem sa najmodernijom tehnologijom


Sve više javnih površina u Novom Sadu će se navodnjavati zalivnim sistemima

Tri gradske lokacije do kraja godine dobiće najmoderniju tehnologiju zalivanja. Kako bi se sprečilo isušivanje stabala i biljke dobile adekvatnu prihranu, navodnjavanje travnatih površina sprovodiće se po principu pop-up i kap po kap.

Poslednjih godina sve nepredvidljivije klimatske promene uzrok su nepravilnog rasporeda i deficita padavina u periodu vegetacije, a vidljiv učinak jeste veći broj osušenih stabala na javnim površinama Novog Sada. Analizom se zaključilo da dosadašnje ručno navodnjavanje ne daje očekivane rezultate, te će se na tri lokacije u gradu izgraditi zalivni sistemi sa najmodernijom tehnologijom.

"Limanski park, Futoški park, deo Bulevara Evrope od Futoškog puta do raskrsnice na Limanu. Zapravo radi se o tome da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine sufinansira ovaj projekat u najvećem procentu, to jest 73 odsto sredstava, drugi deo finansira Grad Novi Sad i jedan deo je iz sredstava Gradskog zelenila", kaže Jelena Prica, JKP "Gradsko zelenilo".

Zalivni sistemi obezbediće dovoljnu količinu vode i pravilan raspored vlage biljkama, s obzirom na to da urbane sredine nepovoljno utiču na njihov rast i razvoj.

"Travnate površine na tri gradske lokacije, uključujući i Limanski park u buduće će navodnjavati po principu pop-up sistema, dok će se površine sa cvećem i žbunjem navodnjavati sistemom kap po kap", kaže Jelena Prica.

Investicija vredna 123 miliona dinara obuhvata i navodnjavanje korena stabla.

"Ono što je negde najmodernija tehnologija kada govorimo o zalivnim sistemima jeste uvođenje zalivnih sistema koji će dopirati do najdubljih zemljišta, zapravo za zalivanje korenovog sistema, to je važno pogotovo kada su u pitanju stala u Futoškom parku, gde ima reprezentativnih primeraka", kaže Jelena Prica

U narednom periodu sprovešće se tender za izbor izvođača radova, a zalivni sistemi biće gotovi do kraja godine. 

Grad i "Zelenilo" kažu da je to početak stvaranja kvalitetnije sredine, te da će se sve više javnih površina u Novom Sadu navodnjavati zalivnim sistemima.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Oliver Schlotfeldt, Pexels, ilustracija


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope