Kako izgleda deonica brze pruge Novi Sad - Beograd (VIDEO IZ VAZDUHA) Tunel, vijadukt...


Ukupna dužina obe tunelske cevi "Čortanovci" je 2.242 metara

Brza pruga Novi Sad - Beograd trebalo bi, bar prema poslednjim najavama zvaničnika, da bude završena u decembru 2021. godine, a sada je objavljen snimak kako ono što je do sada urađeno, izgleda iz vazduha.

Na trasi će se nalaziti 46 mostova i 10 nadvožnjaka: Skraćen postupak javne nabavke - brže do Fruškogorskog koridora

Snimak dronom, koji je objavilo Ministarstvo građevinarstva, prikazuje tunel i vijadukt kod Čortanovaca, ali i druge delove ove deonice na kojoj bi vozovi trebalo da saobraćaju brzinom do 200 km na sat.

Izgradnja tunela i vijadukta "Čortanovci" deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. 

Ukupna dužina obe tunelske cevi "Čortanovci" je 2.242 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora. Vrednost izgradnje tunela i vijadukta "Čortanovci", koji se finansira iz kredita Ruske Federacije, iznosi 337,6 miliona dolara. 

Deonica Stara Pazova - Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Novi Sad - Beograd 850 miliona dolara. Radovi su počeli još 2005. godine i trebalo je da budu završeni 2018.

Brza pruga: Od Novog Sada do Beograda dabldeker vozovi - karta 1.000 dinara, putovanje dvadeset i nešto minuta

Podsetimo da je proteklog vikenda predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će karta za voz od Novog Sada do Beograda koštati 1.000 dinara.

On je naveo i da će vozovi koji budu saobraćali između dva grada biti švajcarski Štadlerovi dabldekeri i da će putovanje trajati dvadeset i nešto minuta.

"Imaćete najlepši pogled i najbržu vožnju u najekskluzivniijm vozovima. Imaćemo najlepše vozove u Evropi, to će biti dabldekeri - popnete se na sprat i pogledate Dunav, pa to nema svet", kazao je Vučić.

Inače, građani već više od dve godine ne mogu vozom da stignu od Novog Sada do Beograda i obrnuto.

izvor: 021.rs, agencije


Na trasi će se nalaziti 46 mostova i 10 nadvožnjaka: Skraćen postupak javne nabavke - brže do Fruškogorskog koridora


Pogledajte kako izgleda nadvožnjak u Temerinskoj, pothodnik u Karađorđevoj... Brza pruga Novi Sad-Subotica spremna za početak izgradnje

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku