Izmeštanje postojeće trase pruge - Tramvaj na Detelinari i zelenom površinom na Bulevaru Evrope?


Urbanisti su u novom planu za deo Detelinare i Avijatičarskog naselja predvideli gradnju nekoliko garaža, od kojih će najveće biti ispod zelene površine na Bulevaru Evrope.

Gradnja ovih garaža je i najveća novina za ovaj deo grada omeđen Rumenačkim putem, ulicama Oblačića Rada, Milenka Grčića, Kornelija Stankovića, Bulevarom Evrope, Veselina Masleše i Avijatičarskom ulicom, što je prostor od 45,4 hektara. 

U Planu detaljne regulacije dela Avijatičarskog naselja i Detelinare koji se nalazi na javnom uvidu, ovaj deo grada je uglavnom namenjen za stanovanje, uz nekoliko javnih sadržaja kao što su škola i dva vrtića. Uglavnom je urbanistički uređen u prethodnim decenijama, pretežno sedamdesetih godina, prenosi 021.rs.

Kako se navodi u odluci, plan se donosi jer se predviđa izmeštanje postojeće trase pruge koja je uglavnom neaktivna već godinama, uz rezervisanje prostora za budući laki šinski prevoz (tramvaj) koji bi išao ulicom Oblačića Rada (sadašnja pruga) i zelenom površinom na Bulevaru Evrope, mogućnost izgradnje javnih podzemnih garaža uz Bulevar Evrope, kao i drugih blokovskih garaža. 

Takođe, plan omogućava da se nastavi promena porodičnog tipa stanovanja u višeporodično u ulici Janka Čmelika i omogućava delimično proširenje kuća i vila u Avijatičarskom naselju, ali nema značajnijeg rasta, pa će i dalje tu biti maksimalno jednospratnice sa potkrovljem. Urbanisti nisu predvideli da se zgrade sa ravnim krovom nadograđuju, ali su ostavili mogućnost sanacije krovova, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo


Autobusi i policija u Novom Sadu - snimaju bahate vozače, slede prekršajne prijave

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope