Vlada usvojila nove mere, novčana pomoć i građanima i privredi: Prijavljivanje u aprilu - Svima po 60 evra u dve rate...


Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra

U pitanju je novi talas pomoći države kao pomoć građanima zbog posledica izazvanih pandemijom korona virusom.

Vlada Srbije usvojila je novi, treći, paket ekonomske podrške kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi.

"Mere nam pomažu da naša privreda ne izgubi kiseonik, da građani ne izgube posao, da nam penzioneri prežive i da imaju veru u svoju državu, kao i da nastavimo da se razvijamo", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. 

Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.


Podrška privredi

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom u aprilu. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije.

Takođe, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Kako je ranije najavljeno, sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica dobiće 600 evra po autobusu. Ova mera se sprovodi kroz 6 mesečnih isplata.


Podrška i za likvidnost

Programom podrške predviđene su i mere za očuvanje likvidnosti privatnog sektora. Konkretno, reč je o produženju postojeće garantne šeme.

Takođe, biće uspostavljena nova garantna šema za podršku najugroženjim preduzećima. Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

izvor: Blic, mondo.rs, agencije, foto: Markus Spiske from Pexels


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope