U martu četiri idejna rešenja za fasadu Radničkog - Novi simbol Novog Sada biće IT centar


Kada svi projekti budu gotovi i dobijemo sve potrebne dozvole, planiramo da započnemo rekonstrukciju

Do 10. marta svoja rešenja fasade daće četiri poznata arhitektonska biroa iz Novog Sada i Beograda.

Novosadska kompanija Vega IT kupila je krajem decembra zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od oko 5,2 miliona evra. Da što pre u nju žele i da se usele govori i podatak da je ova IT kompanija već raspisala pozivni konkurs na koji je pozvala četiri poznata domaća biroa.

Kako u intervjuu kaže Saša Popović, CEO kompanije Vega IT, pozivni konkurs raspisali su kako bi dobili najbolje rešenje fasade Radničkog. 

Do 10. marta svoja rešenja poslaće Kuzmanov and partners iz Novog Sada, Zabriskie Studio iz Beograda, Remorker Architects iz Beograda kao i Synthesis Quatro iz Novog Sada.

Pobednik će dobiti priliku da dalje razvija svoju ideju, a preostala tri biroa dobiće utešne nagrade, kaže Popović i dodaje da su sva četiri arhitektonska biroa rado prihvatila poziv za učešće. 

"Po završetku konkursa, planiramo da objavimo pobedničko, kao i ostala tri rešenja", kaže Popović.

Popović dalje navodi da paralelno s ovim konkursom, aktivno rade na drugim važnim koracima neophodnim da bi ovu ideju pretvorili u stvarnost i učinili da ova zgrada služi svojoj svrsi. 

"Kada svi projekti budu gotovi i dobijemo sve potrebne dozvole, planiramo da započnemo rekonstrukciju", kaže vlasnik Vega IT.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa svakom od četiri ekipe – prošli smo kroz zgradu i analizirali sve stvari na koje treba da obratimo dodatnu pažnju. Jednostavno rečeno, da je bio otvoren konkurs, ne bismo mogli sve to da postignemo sa velikim brojem timova", kaže Popović.

Popović kaže da imaju velike planove za dalji rast i razvoj Vega IT-a, pa će im ova rekonstrukcija zgrade Radničkog pomoći da te planove pretvore u stvarnost.

"Planiramo da ostanemo u sadašnjem poslovnom prostoru u Novom Sadu, koji je takođe u našem vlasništvu, i da se dalje proširimo u novu zgradu. Verovatno će se neke od naših ćerki firmi preseliti u Radnički po završetku rekonstrukcije", zaključuje Popović.

Podsetimo, novosadska kompanija Vega IT kupila je u decembru zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od 5.265.595,40 evra. Kostur zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta "Radivoje Ćirpanov", koji je u vreme požara 6. aprila 2000. godine nosio ime Novosadski otvoreni univerzitet (NOU), prodat je nakon što je lokalna vlast posle niza godina uspela da postane vlasnik celog objekta.

Pročitajte više na sajtu gradnja.rs.

izvor: gradnja.rs, 021.rs, agencije, foto: ilustracija


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade