Stanari zgrada u Novom Sadu više nisu u obavezi da prijavljuju broj kućnih ljubimaca


Stanari zgrada u Novom Sadu više nisu u obavezi da prijavljuju upravniku zgrade koliko pasa i mačaka imaju u stanu, a ni upravnik nije u obavezi da poseduje takav spisak, jer je Ustavni sud poništio ovu obavezu iz novosadske odluke o držanju domaćih životinja.

Istovremeno, Ustavni sud je odbacio inicijativu da poništi član 49 koji zabranjuje davanje vode životinjama na javnim česmama i hranjenje napuštenih i izgubljenih domaćih životinja u zajedničkim prostorijama, zajedničkim dvorištima i površinama javne namene, prenosi 021.rs.

Članica Centra za razvoj demokratskog društva "Europolis" Marijana Mutavčeva za 021.rs kaže da je Ustavni sud odlučivao o delu propisa koje je više udruženja koja se bave zaštitom životinja osporavalo prethodnih godina. Ona navodi da je sada Ustavni sud rekao da ljudi koji žive u zgradama više ne moraju da prijavljuju broj pasa i mačaka koje imaju u stanu, niti je upravnik obavezan da ima takav spisak.

 "Poništen je član 14a i očekivali samo da će se to desiti. Međutim, Ustavni sud u ovoj inicijativi nije razmatrao član 14, koji propisuje da se 'opasni psi' mogu držati samo uz dozvolu. Ovo je sprono jer pravilnik nije baš najjasniji, jer pas je pas i ne postoje opasni psi, nego postoje neodgovorni vlasnici", smatra sagovornica 021.rs dodajući da je još pre nekoliko godina ukinut deo odluke koji je propisivao da je u stanu dozvoljeno imati do tri pasa ili mačaka, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Pexels


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope