Najveća sova u Evropi puštena na slobodu u Vojvodini - nakon jednomesečnog oporavka


Raspon krila dostiže i do 1,7 metara

Mlada ženka sove buljine, koja je početkom januara pronađena iznemogla na jednoj deponiji u okolini Smederevske Palanke, posle jednomesečnog oporavka uspešno je prošlog četvrtka puštena na slobodu.

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode naglašavaju da je prava retkost biti u bliskom susretu sa ovom retkom i strogo zaštićenom vrstom ptice, čiji raspon krila dostiže i do 1,7 metara.

Ovu sovu buljinu u lošem stanju su pronašli meštani, koji su o tome obavestili Milivoja Vučanovića, rendžera u Predelu izuzetnih odlika "Vršačke planine". Kasnije se ispostavilo da ju je pre manje od godinu dana baš on markirao i prstenovao dok je još bila u gnezdu, u okolini Srebrnog jezera.

Uzrok iznemoglosti sove najverovatnije je bio taj što je pojela zatrovanog pacova, objašnjavaju u PZZP. 

"Doza otrova nije bila dovoljna da je ubije, ali jeste da joj parališe mišiće, zbog čega nije mogla da leti. Srećom, relativno brzo je uspela da povrati izgubljenu kilažu - sada ima oko 3,2 kilograma i da se potpuno oporavi", rekao je Vučanović.

 Celu akciju oporavka i puštanja sove buljine je koordinisao i organizovao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnju sa kolegama iz PIO "Vršačke planine" i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. 

"Veterinar je pregledao pticu i utvrdio da je spremna za puštanje, te su se stekli uslovi za njen povratak u prirodu", izjavio je Ilija Miljković, stručni saradnik za zaštitu prirode iz Pokrajinskog zavoda, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto:  PZZP


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade