Na trasi će se nalaziti 46 mostova i 10 nadvožnjaka: Skraćen postupak javne nabavke - brže do Fruškogorskog koridora


Najveći će biti most na Dunavu kod Crkve Marije Snežne u Petrovaradinu, koji će biti dug oko 1,7 kilometar

Projektna dokumentacija za četiri deonice Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, proći će tehničku kontrolu, nakon što su „Koridori Srbije” pre sedam dana za ovaj posao raspisali javnu nabavku od 30 miliona dinara bez PDV-a. 

U konkursnoj dokumentaciji ističe se da je zbog hitnosti skraćen postupak javne nabavke, kako bi se uklopio u dinamiku predviđenu ugovorom o projetovanju i izgradnji Fruškogorskog koridora, koji su predstavnici države i državnih preduzeća potpisali sa kineskom firmom „China Road and Bridge Corporation„ 6. oktobra prošle godine, kada je najavljeno da bi izgradnja mogla da počne na proleće.

Tenderska dokumentacija pokazuje da će Fruškogorski koridor imati četiri trake širine po 3,5 metara, koje su predviđene za brzine od 60 do 100 kilometara na sat. 

Planirano je ukupno 14 denivelisanih raskrsnica na sve četiri deonice, na Širinama iznad Tekija planirani su pešačko-biciklistički tunel i tunel za motorni saobraćaj, oba od oko 350 metara dužine, kao i dvocevni tunel Iriški venac od 3,5 kilometra. 

Na trasi će se nalaziti 46 mostova i 10 nadvožnjaka. 

Najveći će svakako biti most na Dunavu kod Crkve Marije Snežne u Petrovaradinu, koji će biti dug oko 1,7 kilometar. 

Predračunska vrednost izgradnje čitave saobraćajnice je 58,9 milijardi dinara, odnosno oko 500 miliona evra, a procenjena je na osnovu idejnog projekta koji je izradio Institut za puteve iz Beograda i koji je prošao stručnu kontrolu. Inače, izgradnju Fruškogorskog koridora finansira Vlada Srbije sa 606 miliona evra, investitor su „Putevi Srbije”, naručilac posla su „Koridori Srbije”, dok je izvođač pomenuta kineska kompanija CRBC, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pok Rie, Pexels, ilustracijaVrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku