Kako da napravite savršen kućni fitnes centar?


Kreiranje malog sportskog kutka u prostorijama svog doma može biti super rešenje za sve one koji ne vole gužvu u teretani, hladno im je za trčanje i vežbe u prirodi, ili jednostavno nemaju vremena da idu na neke grupne treninge. Kvalitetno vežbanje kod kuće je moguće, samo ukoliko napravite radnu, odnosno sportsku atmosferu.


#1 Pronađite svoj kutak 

Kutak za trening u kućnim uslovima može biti jedna prostorija, garaža, podrum, soba ili bilo koji deo prostorije. Ukoliko možete sebi da priuštite da je to zaseban prostor, evo nekoliko saveta. Ono što je najvažnije, uklonite sve bespotrebne stvari i oslobodite prostor. U nekoliko metara kvadratnih treba da stanu rekviziti za vežbanje, a i potrebno je da vama bude komforno prilikom vežbanja. Potrebno je da imate mesta, da vas ne guši mali prostor i da vi tokom treninga uživate. 

Ovaj novi prostor bi trebalo da bude inspirativan, a to gotovo uvek podrazumeva dobru osvetljenost i blizinu prozora, pored kojih će vam sigurno biti prijatnije vežbanje. Ukoliko fitnes kutak smestite u neki kutak koji vas baš ničim ne inspiriše, male su šanse da ćete uživati u vežbanju. Oplemenite prostor detaljima koje volite, jer je vreme za trening zapravo slobodno vreme u kome treba i da se uživa. Jedna od opcija za trening salu može da bude i terasa ukoliko je dovoljno velika, a posebnu prednost pružamo zatvorenim terasama i lođama koje imaju odlične predispozicije da postanu vaše omiljeno mesto za vežbanje.


#2 Kupite osnovnu opremu

Oprema za vežbanje treba da uključi različite rekvizite, a ukoliko ozbiljno želite da vežbate, izdvojite budžet za nekoliko tegova, strunjaču i bicikl, ili čak traku za trčanje. Danas postoje veoma povoljne rasklopive trake za trčanje, bicikli malih dimenzija koje vrlo lako možete smestiti u neki ugao. Oprema ne mora biti nova, daleko od toga. Pretražte online oglase na kojima možete pronaći mnoštvo kvalitetne opreme za trening u kućnim uslovima, koje ljudi prosto žele da prodaju. Uštedećete novac, a i usmeriti svoj fokus na rešenost za treningom. Za početak kupite tegove manjih težina, rastegljive gume, pilates loptu i prostirku. Malo izdvojenog novca i ulaganje u trening, takođe može poslužiti kao motivacija da započnete trening.


#3 Ne zatrpavajte prostor za trening sporednim stvarima

Fitnes kutak u vašem domu treba da služi isključivo vežbanju, pa ne zatrpavajte ovaj prostor odećom, usisivačem, rolerima i drugim stvarima kojima tu nije mesto. Gužva i nered mogu da vam oduzmu dragocen prostor, a osim toga, demotivisaće vas za dalje vežbanje i sređivanje ovih stvari. Ovaj kutak treba da postane mesto u koje odlazite sa ciljem, da u njemu vežbate, unapredite svoje fizičko ali i psihičko zdravlje.

Opremanje fitnes kutka u domu se isplati samo ako ste zaista namereni da vežbate i provedete bar pola sata dnevno aktivno trenirajući. Uz to, ovo je vrlo praktično rešenje, jer ne gubite vreme na odlazak do teretane ili u prirodu, a u isto vreme vam je vrlo komforno jer vežbate u udobnosti svog doma.


#4 Ne zaboravite na plej listu

Ništa ne inspiriše bolje od muzike, zato obezbedite sebi neku muzičku podlogu u toku vežbanja. Bilo bi sjajno da nasuprot bicikla ili trake za trčanje postavite i TV, kako biste tokom vežbanja mogli da gledate omiljeni film ili prosto da vrtite muzičke kanale. Vreme na traci prolazi mnogo brže kada ne gledate koliko je minuta prošlo, već se koncentrišete na film ili muziku. Uostalom, znatno je zabavnije i ritmičnije. Postavite zvučnike na odgovarajuća mesta i napravite od treninga pravu žurku u kojoj ćete zdušno uživati.


#5 Napravite plan vežbanja i plan ishrane

Pre nego što počnete da trenirate, regulisanje ishrane je zaista važno. Pravilna ishrana je prvi korak do zdravijeg organizma i lepšeg tela. Rame uz rame sa ishranom ide trening. Kako ga ne biste preskakali, bilo bi dobro da napravite plan rada i da ga istaknete na vidno mesto. Možete kupiti mini belu tablu sa markerima i okačiti je na zid, pa svakog vikenda upisivati treninge za narednu nedelju. Na taj način ćete svaki put kada uđete u svoju salu znati koje vežbe da radite, a uz to ćete dodatno dekorisati svoj fitness centar.


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi