Istorija NS: Tramvaji u Novom Sadu od 1911. do 1958. godine - vožnja od Železničke stanice do Dunava


Tramvaji su u Novom Sadu saobraćali od 30. septembra 1911. do istog datuma 1958. godine. 

Bela linija išla je od Futoške kapije, duž Temerinske ulice, pored Vladičanskog dvora kroz centar grada, prema Jodnoj banji i bolnici. 

Dodatna linija, poznata kao plava, išla je od kupališta do Čeneja, dok je zelena od bivše Železničke stanice do kraja Dunavske ulice, odnosno obale reke. 

Ideja o uvođenju električnog tramvaja nezvanično se pominje 1897. godine, ali je ugovor između Magistrata i Deoničarskog društva u Budimpešti za tramvajski saobraćaj sklopljen 1908. godine, a predradnje za izgradnju pruge u dužini od sedam kilometara odobrilo je Ministrastvo trgovine 1909. godine.

- Struja je počela da se proizvodi u gradu od 1910. godine, što je omogućilo da se električni tramvaj pusti u saobraćaj naredne godine - pojašnja­va direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev. 

- Razmak između šina je bio oko 1,4 metara i na početku je bilo 19 tramvajskih vozila u sistemu, od kojih je većina bila proizvedena u “Ganc” fabrici u Budimpešti, a nekoliko u Nemačkoj. 

Iako je gradnja napredovala sporije nego što je predviđeno građani su smatrali da će se, kad sve bude završeno, Novi Sad naći rame uz rame s evropskim gradovima. 

- Prva probna vožnja bila je 5. septembra 1911. godine oko 21 čas, a sedmicu kasnije tramvaji na nekim linijama su već saobraćali - kaže Đur­đev. 

- Električni tramvaj je “predat” Gradu 30. septembra, a dan ranije je priređena velika svečanost i to u prisustvu izaslanika ministra trgovine i člana Gradskog magistrata. Budimpeštansko deoničarsko društvo je 1912. godine prenelo pravo staranja i građenja tramvajskih pruga na Novosadsko električno deoničarsko društvo, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade