Iskustvo će se priznavati kao kvalifikacija iz škole - Diplome i za samouke, testiranje kreće od proleća


Izabrano je devet obrazovnih profila za pilot projekat

U 22 srednje stručne škole od proleća će krenuti testiranje postupka priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da dobiju kvalifikaciju jednaku stečenoj kroz formalno obrazovanje, priznatu na tržištu rada.

To znači da će neko ko nije iz određenog razloga završio školu, a stekao je neke kvalifikacije, npr. radio kao kuvar, sada imati mogućnost da zakonski dobije diplomu.

Izabrano je devet obrazovnih profila za pilot projekat - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navodi Ministarstvo prosvete.

Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji", koji finansira EU.

izvor: Tanjug, 021.rs, agencije, foto: Elle Hughes, Pexels


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope