Da li će Fruška gora dobiti staze za kvadove? Aktivisti upozoravaju na štetne uticaje po Nacionalni park


Preporučuje se da se predmetni projekat ne izrađuje za celo područje Nacionalnog parka odjednom, već po fazama

Nadležni u Nacionalnom parku "Fruška gora" tražili su od Pokrajinskog zavoda za zaštitu sredine uslove zaštite prirode kako bi se, na području planine, organizovale vožnje četvorotočkašima i enduro motorima, na čije štetne posledice već mesecima unazad upozoravaju građani i ekološki aktivisti, prenosi 021.rs.

U Zavodu za zaštitu prirode kažu za 021.rs da u protekle dve godine nisu izdavli rešenja o uslovima zaštite prirode za vožnju četvorotočkaša (kvadova) i enduro motora u granicama NP "Fruška gora".

Ipak, napominju da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode na zahtev JP "Nacionalni park Fruška gora" dostavio Preporuke za izradu projekta diverzifikacije staza u Nacionalnom parku i njihovom obeležavanju. 

Kako se navodi u dokumentu, Nacionalni park je tražio uslove zaštite prirode, međutim, Zavod je ocenio da nema dovoljno elemenata za izdavanje uslova, ali su zato izdate preporuke.

"Rešenje o uslovima zaštite prirode mogu da slede u idućoj fazi, koja će verovatno podrazumevati detaljniji kartografski prikaz i razradu predmetnog projekta", piše u preporukama.

Nadležnima u Nacionalnom parku se preporučuje da posebno imaju u vidu režime zaštite, važeće mere zaštite koje zabranjuju uznemiravanje divljih životinja i zabranu vožnje na motorni pogon, mere očuvanja prirode, osetljive prirodne vrednosti, turističke posete i dosadašnja iskustva.

Takođe, preporučuje se da se predmetni projekat ne izrađuje za celo područje Nacionalnog parka odjednom, već po fazama.

Za definisanje i trasiranje staza za vožnju četvorotočkaša (kvadova) i enduro motora u granicama NP "Fruška gora", kao i za samu vožnju, neophodno je posebno rešenje o uslovima zaštite prirode od ovog Zavoda.

Pročitajte više>>> izvor: 021.rs, foto: StockSnap, Pixabay


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope