Brza pruga u Novom Sadu - Do kraja februara i Temerinska se pušta u saobraćaj, gotov generalni projekat novog mosta preko Dunava


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastali su se u Gradskoj kući u Novom Sadu, a nakon toga obišli su radove na izgradnji brze pruge Beograd-Novi Sad u Venizelosovoj ulici, kao i stanove za pripadnike službi bezbednosti u naselјu Jugovićevo.

- Izgradnja deonice brze pruge kroz Novi Sad ide sjajno, i brže nego što je najavlјeno, Venizelosova ulica vraćena je u saobraćaj. Imamo obećanje od ruskih partnera da će do kraja februara i Temerinska ulica biti puštena u saobraćaj, pa će biti olakšano kretanje u ovom delu grada. 

Kada je reč o četvrtom mostu sa obilaznicom u Novom Sadu, postoje tri važeće ponude kineskih kompanija i očekujemo da ministarstvo brzo izađe pred Vladu sa radnom grupom koja treba da uđe u pregovore sa najbolјim ponuđačem. 

Generalni projekat mosta je gotov, sada idemo na izradu idejnog projekta i moći ćemo vrlo brzo da obavestimo javnost o ozbilјnom napretku u realizaciji tog projekta. 

Što se tiče Fruškogorskog koridora, mi ćemo završiti aktivnosti oko parcelizacije, a onda nas čeka eksproprijacija kroz Petrovaradin. Dobra vest je da će se, zahvalјujući Vladi Republike Srbije i predsedniku, mnogo novca izdvojiti za vodovod i kanalizaciju, odnosno prečistače u Novom Sadu i onda konačno neće biti ispuštanja otpadnih voda u Dunav – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministra Momirovića, do kraja ove godine lјudi će moći da se voze brzom prugom Beograd - Novi Sad najkvalitetnijim vozovima u Evropi.

- Građani će konačno osetiti sav konfor železničkog saobraćaja. Posle decenija ruiniranja železničke infrastrukture, mi smo uložili mnogo, da bismo uveli evropske standarde u Srbiju. Prošle nedelјe smo raspisali tender za nabavku vozova, tri četvorodelne kompozicije koje će biti nabavlјene polovinom ove godine. Obilaznica oko Novog Sada i Fruškogorski koridor su kapitalni nacionalni infrastrukturni projekti i može se reći da je Novi Sad u fokusu investicija Republike Srbije – izjavio je Momirović naglašavajući da se zajedničkim snagama radi na popravlјanju kvaliteta života građana.

foto: Thomas B., Pixabay, ilustracija


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope