100.000 vozila neće moći da prođe tehnički - Katalizatori postaju tražena roba


Katalizatori bi mogli da budu veoma tražena roba i unosan biznis kada se od 5. jula pooštri tehnički pregled prema izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Prema prvim procenama, više od 100.000 vozila neće moći da se registruje zbog nepropisne količine izduvnih gasova, tačnije zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka ovog uređaja. A cena katalizatora kreće se od 50 do čak 1.500 evra zavisno od toga da li je univerzalan, zamenski ili originalan, to jest zavisno od marke automobila, piše Blic.

Da je reč o potencijalno profitabilnom poslu dokazuje i akcija MUP-a prošle nedelje u Zrenjaninu tokom koje su policajci uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su sa četiri automobila ukrale katalizatore, a sa tri vozila pokušale da ih ukradu.

Dakle, i lopovi se spremaju za početak masovne potražnje za katalizatorima na srpskom tržištu. Naravno, do te potražnje će doći ako MUP ostane pri odredbi zakona da od 5. jula tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova. Zbog toga veliki broj vlasnika vozila strepi od tog datuma jer imaju neispravan katalizator ili uopšte nemaju ovaj uređaj.

Na benzincima katalizator se kvari zbog više faktora: zaprljanosti zbog lošeg benzina, greške u radu lambda sonde, ulaska ulja i antifriza u katalizator, dotrajalih svećica i kablova ili zamora materijala. Prilikom kvara, vlasnici vozila najčešće nisu popravljali katalizator već su ga jednostavno odstranjivali.

izvor: Blic, 021.rs, agencije, foto: Pexels


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi