Zima normalna za naše područje - Ledeno doba samo u naslovima


Temperature u Srbiji u ovom periodu u proseku ne padaju ispod -15 stepeni, koliko je za sada najavljeno samo za planinske predele. Građani Srbije pamte i hladnije zime. Zime 2011/12. u Novom Sadu zabeležena je temperatura -27°C. Šest godina ranije, u pojedinim mestima temperatura je iznosila -39°C.

"U poslednje vreme smo svedoci sve više takvih naslova. Mi prosto smatramo da treba da postoji neka etika u novinarstvu, odnosno da novinari i njihovi urednici serviraju svojim čitaocima tačne i proverene informacije. Lažne vesti iz sfere meteorologije i klikbejt naslovi koji služe da bi se privukli čitaoci su česti, što u nekim ljudima izaziva određene strahove, naročito kada znamo da mnogi ljudi ne čitaju vesti dalje od naslova. Takvi naslovi su često nebulozni i sa strane nauke, ne samo etike. Evo baš juče sam pročitao vest da nam stiže snežna oluja iz Španije, što uopšte nema veze sa zahlađenjem kod nas", objašnjava Čabrilo za 021.rs.

Sagovornik 021.rs ističe da je dosadašnji deo zime temperaturno bio iznad proseka, odnosno da je reč o vrlo blagoj zimi. 

izvor: 021.rs, foto: Daniel Frank, Pexels