"Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati"


"Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj. Tako je bilo i tako će zauvek ostati. Volim i poštujem sve klubove u kojima sam bio igrač i trener, ali samo je Vojvodina – jedna jedina".


Kako je fudbal postao priča, a Vojvodina ostala najveća ljubav

Novi Sad ima Fudbalski klub Vojvodinu, a iz tog kluba istinsku legendu Novog Sada - Vujketa.

Vujadin Boškov rođen je 1931. godine u Begeču, a preminuo je 2014. u Novom Sadu.

O njegovoj višedecenijskog karijeri fudbalera je sve poznato, a još više o trenerskoj karijeri gde je postigao mnogo. Zanimljivo je da mu ni kao igraču, i posle kao treneru, nisu prognozirali uspešnu karijeru, što je on i te kako demantovao, prenosi 021.rs.

Kratka biografija može se sažeti u stavku "najveći uspesi". Za Vošu je nastupao 14 godina i odigrao je 512 utakmica. Deo je generacije koja je po prvi put u istoriji kluba stigla do finala Kupa maršala Tita, a 1957. bili su vicešampioni Jugoslavije i dogurali su do finala Srednjoevropskog kupa. Potom je nastupao za Sampdoriju i švajcarski Jang bojs, gde je započeo trenersku karijeru.

Sa reprezentacijom je nastupao na Svetskim prvenstvima 1954. i 1958, a 1952. sa nacionalnom selekcijom osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Kao tehnički direktor Vojvodine vodio je klub do osvajanja prve titule državnog prvaka 1966. godine. U Voši je ostao do 1971. godine, a pred kraj svog angažmana osniva klupski trening centar u Veterniku, koji je još za života poneo njegovo ime.

Nakon odlaska iz Voše počinje njegova impozantna trenerska karija, te sa Real Madridom osvaja prvenstvo i dva Kupa kralja, sa Sampdorijom uzima titulu šampiona Italije, osvaja Kup pobednika kupova, dva Kupa Italije, te jedan Superkup. Sa Den Hagom je osvojio Kup Holandije. I sa Realom i Sampdorijom stizao je do finala Kupa evropskih šampiona.

Trenirao je i Fejenord, Saragosu, Hihom, Askoli, Napoli, Servet, Peruđu, kao i Romu, gde ostaje upamćen kao trener koji je u prvi tim uvrstio legendu italijanskog fudbala Frančeska Totija.

Pročitajte više >> izvor: 021.rs, foto: NSinfo