Veće penzije i plate - ali stižu i poskupljenja, novi uslovi za odlazak u penziju


Penzije su povećane 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule

U Srbiji će od januara 2021. godine penzije biti povećane 5,9, odsto, plate u javnom sektoru pet odsto, dok će minimalna zarada biti veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto.

Penzije su povećane 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule, tako da će biti veće od 800 do 8.000 dinara, u zavisnosti od dosadašnjih iznosa, a prosečna penzija biće veća za oko 1.600 dinara i iznosiće 29.407 dinara mesečno.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Kako je ranije najavljeno, najveće povećanje imaće vojnici po ugovoru - razvodnici, desetari, mladi vodnici, pa podoficiri, a najmanje uvećanje imaće oficiri.

Od januara mesečna minimalna zarada za oko 350.000 radnika iznosiće 32.126 dinara.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar - decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto), po radnom času.


Poskupljenja i drugačije uslove za odlazak u penziju

Porezi, struja, TV pretplata i testovi za korona virus biće skuplji od danas, a Nova godina donosi i drugačije uslove za odlazak u penziju, pa će žene u starosnu penziju moći sa 63 godine i dva meseca života i minimum 15 godina staža.

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom - sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu, ali uslediće promene kod onih koji budu želeli da se prevremeno penzionišu.

Neophodno je da muškarci imaju 40 godina staža i 59 godina života, a za žene je neophodno da imaju navršenih 58 godina i četiri meseca života, a što se tiče staža to je 39 godina i četiri meseca.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, u narednoj godini iznosiće 183,93 dinara neto po radnom času, umesto dosadašnja 172,54 dinara.

Prema predloženim izmenama Zakona o akcizama, u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće u januaru, i to za 10 dinara po paklici.

Pretplata za RTS i RTV od 1. januara povećava se sa dosadašnjih 255 na 299 dinara.

U Beogradu je cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača od 1. januara viša za pet odsto, a u Novom Sadu je najavljeno uvođenje fiksne naknade od 118 dinara "za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije".

Do 1. januara državljani Srbije su PCR testiranje na lični zahtev plaćali 6.000 dinara, dok će od početka 2021. godine cena testa iznositi 9.000 dinara.

izvor: Tanjug, FoNet, agencije, foto: ilustracija