Uskoro nova pravila za registraciju - Više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled


Kako proveriti da li će auto proći ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom

Više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled i registruje se kada 5. jula prestane tolerancija na nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Mnogi vozači pitaju gde i kako mogu već sada da provere da li će njihov auto proći tehnički pregled kada su u pitanju izduvni gasovi, piše sajt Polovni automobili.

Naime, 5. jula 2018. godine stupio je na snagu novi pooštreni Pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu pre dve godine s tim što je tada data mogućnost i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila da se u naredne tri godine prilagode jednoj od najstrožijih mera - kontroli emisije izduvnih gasova.

Poslednja istraživanja pokazuju da više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled jer emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Predsednik Asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković smatra da će najveći problem imati vlasnici uvezenih vozila.

 "Mnoga od tih vozila nemaju katalizator. S druge strane, starija vozila moraće da ispune pravila o emisiji izduvnih gasova kada su ta vozila bila nova. Primera radi, to znači da 'jugo' mora imati emisiju do 3,5 ugljen-monoksida (CO). A kada bi 'jugo' imao emisiju gasova 4,5 CO ne bi više mogao da se vozi", objašnjava Marinković.

izvor: 021.rs, Blic, Polovniautomobili, agencije, foto: Tim Samuel, Pexels


"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope