Uređen centar Kovilja - deo projekta 46 urbanih džepova: Moderan parkić, mobilne pijačne tezge, parking prostor...


Projekat definisan i realizovan isklјučivo prema zamislima i potrebama Kovilјčana

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem posetio Kovilј i u tom prigradskom mestu obišao mikrolokaciju koja je deo projekta „46 urbanih džepova”, koja se realizuje u okviru „Evropske prestonice kulture“. 

U tom mestu potpuno je opremlјen lokalitet površine javne namene na Trgu oslobođenja koji je zajednička investicija Ministarstva privrede Republike Srbije i Grada Novog Sada.

- Ministarstvo privrede je finansijski pomoglo projekat uređenja centra Kovilјa, na čemu smo im zahvalni. 

Naime, Grad Novi Sad i to ministarstvo izdvojili su ukupno 56 miliona dinara, svako u jednakom iznosu po pola, kako bismo finansirali ovu višestruko značajnu investiciju. Važnost „urbanih džepova“ u gradu je definisana i u okviru „Evropske prestonice kulture“, a rekonstrukcijom ovih mikrolokacija potpuno se menja pređašnji ambijent neke lokacije, što posledično ima veliki značaj za građane. Ranije je na ovom mestu bila pijaca koja nije bila adekvatno organizovana, a sada Kovilјčani imaju moderan parkić, mobilne pijačne tezge, parking prostor, javnu i ambijentalnu rasvetu, kao i istaknute simbole Kovilјa - gnezdo za čuvene rode i dugačak slavski sto kao simbol gostoprimstva. Pokretači ovog projekta su anketirali stanovnike Kovilјa, koji su izrazili svoje želјe, tako da je čitav projekat definisan i realizovan isklјučivo prema zamislima i potrebama Kovilјčana - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je naglasila da je cilј tog ministarstva da jednako pomogne svim mestima u Srbiji, a da su problemi od severa do juga zemlјe u selima vrlo slični.

- Za izradu projekta i izvođenje radova na mikrolokaciji Kovilј ukupno je izdvojeno 56 289 420 dinara,  a polovinu tog iznosa smo obezbedili mi, dok je ostatak finansirala lokalna samouprava. Oduševlјena sam projektom i prvi put vidim ovakav način funkcionisanja jedne pijace sa montažnim i fiksiranim tezgama. Sve je odlično urađeno i verovatno će služiti kao primer da i druga mesta preuzmu inicijativu i urade slično. Budžet Ministarstva privrede je oko 17,6 milijardi dinara za pomoć privredi ove godine, a od toga je 1,6 milijardi predviđeno za infrastrukturne projekte. To je ujedno i poziv svima da se trude da naprave i ponude kvalitetne projekte, kako bi dobili podršku resornog ministarstva, jer takve promene mnogo znače svakom mestu u Srbiji – zaklјučila je ministarka Atanasković.

Radove je izvodilo preduzeće „Put-Invest“ d.o.o. Novi Sad počevši od septembra 2020. godine, a do sada je formirana parterna celina na Trgu oslobođenja, kao i pijaca koncepta “drive-thru“ uz postavlјanje novih parking mesta, pešačkih staza, proširenje saobraćajne trake i ozelenjavanje postojećeg parka. Celokupan prostor “urbanog džepa” u Kovilјu se sastoji iz četiri potceline, a to su Trg oslobođenja, Centralni park, Parking -“drive-thru“ pijaca i popločan plato. On je osmišlјen tako da bude bezbedan i bez arhitektonskih barijera, kako bi se obezbedio lak i siguran pristup svim korisnicima. Centralno mesto zauzima skulptura “Rodina gnezda” – simbola naselјa Kovilј.