Srbija će imati 100 megavata iz biogasnih elektrana - Struja i gas za traktore od žetvenih ostataka


Pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i važno je da 73 gradimo danas u Srbiji

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je u Novom Miloševu pustila u rad PEPO energy postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije.

"Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i važno je da 73 gradimo danas u Srbiji. I da ćemo sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na biogas u Srbiji, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na biogas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno", rekla je Mihajlović.

Postrojenje PEPO energy koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Mihajlović je rekla, nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, da je u njega uloženo pet miliona evra, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

"Ovo je poruka koju Vlada Srbje i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu", naglasio je Mihajlović.

Ističe da mnogo toga mora da se menja u Srbji u 2021. u oblasti energetike.

Ona je zahvalila svim investitorima koji ulažu u oblast obnovljivih izvora energije pošto to znači, kako kaže, da veruju u našu državu i energetsku politiku.

"Klimatski neutralni razvoj je jedini razvoj koji može Srbiju da dovede na mnogo više stope razvoja BDP-a i mi to hoćemo da postignemo u narednim godinama", poručila je ona.

Istakla je da će zato ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

Mihajlović je rekla da će Srbija dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će omogućiti da jedan deo naše energetske bezbebednosti imamo i iz obnovljivih izvora.

Dodaje da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije, napomenula je Mihajlović.

"Energetika i ekologija moraju da idu zajedno. One su sada drugarice i sestre i ne mogu da budu drugačije posmatrane. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju", poručila je Mihajlović.

Kompanija PEPO Energy, koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

To ekološko postrojenje izgrađeno je za osam meseci uprkos pandemiji kovida 19 i u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.


Struja i gas za traktore od žetvenih ostataka

Vojvodina je postala vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi elektrana iz obnovljivih izvora energije, izjavio je danas pokrajinski sekretar za energetiku građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.

On je konstatovao da se puštanjem u rad postrojenja kompanije PEPO enerdži nastavlja trend izgradnje takih elektrana u Pokrajini.

"Iako 1,2 megavata deluje skromno naspram 400 megavata iz vetroelektrana, ova invsticija je veoma značajna za našu državu. Svaka novootvorena elektrana pokazuje da je naša zemlja i dalje prepoznata kao plodno tlo za nove investicije, i uz najavljeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeći region Srbije po ukupno instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora", rekao je Bjelić.

Predsednik švajcarske MET Grupe, većinskog akcionara u kompaniji PEPO Enerdži, Bendžamin Lakatoš izjavio je da je imao veliko zadoovoljstvo da u ime svoje komanije podrži takav poslovni poduhvat u vreme pandemije.


"Ovo je možda mala investicija za Srbiju i relativno mala za MET Grupu, ali samo činjenica da je ovo postrojenje izgrađeno u roku od sedam meseci, i to tokom krize izazvane pandemijom pokazuje posvećenost kako tima koji je radio na izgradnji, tako i MET Grupe", rekao je Lakatoš.

On je kazao da je veoma zadovoljna toplom dobrodošlicom u opštini Novi Bečej i Srbiji i najvaio najavio nove investicije.

"Možda je ovo mali korak kada pogledamo veličinu investicije, ali je veliki korak, jer je ovo prva investicija u Srbiji. S obzirom na toplu dobrodošlicu na koju smo naišli ovde sigiuran sam da ćemo nastaviti da inverstiramo u ovu zemlju", poručio je Lakatoš.

S našim partnerima smo već diskutovali o tome da imamo još jednu ili dve slične investicije u regionu, dodao je on.

Predsednik Opštiine Novi Bečej Saša Maksimović naglasio je da je za tu lokalnu samoupravu 30 novih radnih mesta veoma važna činjenica, ali je dodao kako se ambicije ne zaustavljaju na tome.

"Industrijsku zonu u Novom Bečeju smo rasprodali, ovu u Novom Miloševu smo otvorili, i očcekujemo investitore koji su dobrodošli. Treba da se zna da će upravo pored ove industrijske zone proći brza saobraćajnica Sombor-Kikinda", rekao je Maksimović.

Elektrana na biogas u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci u uslovima pandemije danonoćnim radom svih koji su bili angažovani na ovom projektu, rekao je direktor PEPO Energdžija Srđan Bošnjaković.

"Ispred vas je biogasno postrojenje koje koristi slamu, kukuruzovinu i meso od bundeve. Postrojenje će proizvoditi i organsko đubrivo i koristiti u svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji biogas kao pogosnko gorivo umesto dizela. Time dajemo dodatni dorpinos i energetici i ekologiji", naglasio je Bošnjaković.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.

izvor: Tanjug, rtv.rs, agencije, foto: Johannes Plenio, Pexels


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade