Potpisan memorandum sa Kinom za nabavku brzih vozova: 200 km na sat Beograd - Novi Sad - Subotica


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo Memorandum o razumevanju o saradnji za železnička vozna sredstva.

Ovim Memorandumom, potpisanim između Republike Srbije, "Srbija Voz" a.d, i kompanija "China Railway International Co. LTD" i "CRRC Corporation Limited", dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat, za potrebe organizacije putničkog saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar – Novi Sad – Subotica, piše u saopštenju Ministarstva.

Momirović je istakao da ovaj Memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

 Čen Bo je rekla da su kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

 Saradnja dogovorena Memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

izvor: Beta, agencije, foto: Vinícius Pimenta, Pexels