Otvoren Balkanski tok - značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji


Srbija gasovodom "Balkanski tok" obezbedila energetsku stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice.

"Čestitam svima koji su radili. Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije", poručio je Vučić.

Istakao je da je Srbija gasovodom "Balkanski tok" obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali. Podsetio je da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

"Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas", rekao je. Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

 

Sledi sniženje cene priključka na gas

Predsednik Vučić najavio je da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

"Već od ponedeljka ćemo da vidimo, zajedno sa predstavnicima vlade i Srbijagasa, da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kada će se plaćati priključak na gas po ceni od 780 evra, kao što je ranije najavio Srbijagas, Vučić je rekao da lokalne samouprave sada uzimaju najviše novca za priključak na ime taksi i da građani zato odustaju da izdvoje novac i da ih to izađe oko 1.200 evra.

Napomenuo je da Srbijagas sada daje na tri rate, na tri godine, da se plati za priključak, ali da je opet visoka cena.

"Želim da objasnimo lokalnim samoupravama. Želimo da počnemo da naplaćujemo gas u većoj meri, pošto ćemo sada, kada imamo više gasa, kroz njegovu naplatu obezbediti više novca. Da ne govorim o tome da ćemo imati čistiji vazduh", naglasio je Vučić.

 

Gas iz "Balkanskog toka" trebaće i Evropi

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz "Balkanskog toka" trebati Evropi.

On je naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš - Dimitrovgrad - Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd - Banjaluka.

Balkanski tok je deo gasovoda "Turski tok", projekta ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

izvor: Tanjug, agencije, foto: David Mark, Pixabay