Novi paket pomoći svima, privredi - 2,5 milijardi evra: U maju i novembru po 30 evra svima, penzionerima još 50 evra...


Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će novi paket pomoći privredi i građanima biti vredan, ako i velika preduzeća dobiju pomoć, ukupno 2,5 milijardi evra.

"Deo će krenuti u februaru, a nešto u martu, dok će nešto krenuti kasnije", rekao je Vučić za RTS.


Kaže da je doneta odluka o četiri grupe mera:

Prva mera je direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta, što podrazumeva tri puta po 50 odsto minimalne zarade, sa isplatom od 1. aprila, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da bi to bilo za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća.

To je velika pomoć pošto je to jedan i po minimalac raspoređen u tri meseca, za sve preduzetnike, kompanije i zaposlene, naglasio je Vučić.


Vučić je istakao da će po pitanju podsticanja potrošnje svi građani dobiti u maju 30 evra i 30 evra u novembru, dok će penzioneri dobiti pored toga još 50 evra.

Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra, dodao je predsednik.


"Videćemo koji će biti treći mesec kada će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra. To je 1,705 miliona penzionera i 4,345 ostalih punoletnih građana", naveo je Vučić.


Postoji još dilema da li da to radimo i sa velikim preduzećima, rekao je on.

Dodaje da velika preduzeća, njih 494.000 u Srbiji, zapošljavaju 295.000 ljudi.

"Nije svima njima potrebna pomoć, ali zašto i njih da ne nagradimo za trud, i tu odluku ćemo doneti u narednom periodu".

Kaže da će pomoć privatnom sektoru obuhvatiti oko 1,253 miliona ljudi bez velikih preduzeća.

Sa velikim preduzećima bi bilo obuhvaćeno oko 1,55 miliona ljudi, koji bi ponovo dobili minimalac od države, rekao je Vučić.

Prevoznici u drumskom saobraćaju će dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, naveo je on.

To je, kako kaže, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

"Turistički radnici će dobiti i ovaj minimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne".

Kada je reč o meri za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, Vučić kaže:

"Takođe za postojeću garantnu šemu za preduzeća ćemo obezbediti dodatnih 500 miliona evra, ali ćemo pored toga obezbediti i novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik".

Kaže da su do sada uglavnom sredstva iz garantne šeme dobijala uspešna preduzeća i da su poslovne banke bile stroge.

"Tako da ćemo još 500 miliona evra obezbediti kroz novu garantnu šemu gde ćemo da budemo popustljiviji".

Na pitanje da li država ima dovoljno novca za taj paket mera i odakle je novac, Vučić je odgovorio da novca ima i da su to "srpske pare".

Ističe da je i ovaj paket pomoći privredi od ključnog značaja za dalji rast i razvoj našeg BDP-a, jer, ukazuje predsednik, korona i dalje "žestoko tuče" u Americi i Evropi, te da zbog toga mnoge evropske zemlje neće imati onakav rast BDP-a kakav su planirale.

Vučić navodi da će jedino pojedine azijske zemlje, poput Kine i Indokine, imati nešto veći rast, a da će se Srbija i ove godine boriti da ima najbolji privredni rast u Evropi.

Upitan da prokomentariše kritike da će novi paket mera ugroziti finansijsku stabilnost Srbije, Vučić je odgovorio da država uvek vodi računa da javni dug ne pređe 60 odsto i dodao da se to neće dogoditi ni ovog puta.

Za razliku od Srbije, Vučić dodaje da su mnoge evropske zemlje prešle taj nivo Mastrihta od 60 odsto i naveo da Italija ima javni dug 158,5 odsto BDP-a, Nemačka 88 odsto, Francuska 115 odsto, Španija 117 odsto, Slovenija 87 odsto, Hrvatska 85 odsto…

"Građani da znaju da držimo sve pod kontrolom, nećemo deci da ostavljamo dugove, ali mnogo toga zavisi od našeg privrednog rasta, da radimo i gradimo brže", zaključio je Vučić.

izvor: Tanjug, rts.rs, rtv.rs, agencije, foto: Mabel Amber, Pixabay

27.01.2021.


Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade