Nema grada u regionu koji je više prestonica kulture od Novog Sada


Ne znam da li sam ikad imao išta osim najlepših iskustava u Novom Sadu

Malo ko može da se pohvali uspešnom karijerom dugom četiri decenije, a posebno ukoliko je reč o 43-godišnjaku. 

Ali, Stefan Milenković je oduvek jedinstven.

Nekadašnje čudo od deteta izraslo je u pravo veliko čudo – virtuoz na violini svojim gudalom stvarao je magiju u gotovo svakom kutku sveta, a onda je učio i druge kako da to rade. 

Rođen je u Beogradu, rastao u Italiji, potom živeo i radio u Njujorku, a poslednjih 13 godina predavao je na Univerzitetu Ilinoj. 

Sada je došlo vreme da se Stefan Milenković vrati u rodnu Srbiju, i to u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

Vest o vašem povratku u Srbiju i angažmanu kustosa projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kao umetničkog direktora Gradske koncertne dvorane, odjeknula je u javnosti. Šta za vas znači povratak u Srbiju na poslovnom, ali i na privatnom planu?

– Ja sam u Njujorku živeo deset godina – od 1997. do 2007. godine. Potom, trinaest godina sam bio na Univerzitetu Ilinoj. U Njujorku sam prvo studirao nekoliko godina, a potom i predavao. Ukupno je to dvadesetak godina, sada već dvadeset i jedna godina pedagoškog rada. 

Moj povratak u Srbiju mnogo mi znači. 

To je nešto o čemu smo dugo razmišljali – ja lično, onda i mi kao porodica. 

Ove godine je 40 godina od mog prvog nastupa ovde, tako da je i to neka simbolika. 

Dugo sam već u inostranstvu. Možda su poslednja kap i potvrda da smo zreli za povratak bili i ovo udaljavanje zbog kovida, želja da budemo bliži našim porodicama, da naš sin raste u ovom okruženju. Ti privatni razlozi su veoma jaki. Profesionalno, baš zbog toga što sam dugo radio u inostranstvu, voleo bih da se fokusiram i usredsredim na našu zemlju, naše studente ovde i da zaista potpuno uronim u naš život klasične muzike, te da se posvetim njenom promovisanju kod nas, ali i razvoju violinske škole i plasmanu nas kao rasadnika violinizma i violinista. Voleo bih da se to plasira u svetu. To je moja vizija. 

Naravno, tu je i sala koja je lepa obaveza i odgovornost, u zaista fantastičnom gradu, Novom Sadu. 

Sve ovo je deo moje vizije, tog organizma, mozaika, u stvari, našeg vraćanja ovde. Ono za mene ima važnost u svim dimenzijama, i privatno i poslovno.

Ne znam da li sam ikad imao išta osim najlepših iskustava u Novom Sadu, u svakom smislu. Ostao je jedna oaza ne samo muzike i publike koja je fenomenalna i koja zna mnogo – to je prosto grad koji živi s kulturom oduvek – nego i oaza mira i lepog raspoloženja.

Pročitajte više >> izvor: visitns.rs, foto: NSinfo