Na Novom naselju gradnja vrtića, srednje škole i dve osnovne, 9 javnih garaža, parkiranje i na krovu...


Koncept uređenja Novog naselja, kao stambene zone višeporodičnog stanovanja u kombinaciji sa zelenilom u poluotvorenim blokovima, utvrđen je još na početku formiranja naselja, a to je zadržano i u tekućem planu, koji je na uvidu do 29. januara. 

Na površini od 198,11 hektara gradski urbanisti, između ostalog, predlažu gradnju predškolske ustanove, srednje škole i dve osnovne, centra za usvojenje, sportskog, ali i kulturnog centra, opštegradskih centara i podzemnih garaža, policijske stanice, kao i trafostanice „Novi Sad 5 – Detelinara”. 

Zbog povoljnog odnosa izgrađenih i zelenih površina, za Novo naselje, odnosno kako je početkom devedesetih godina nazvano – Bistrica, slobodno se može reći da je građeno po meri čoveka. 

Bez obzira na udaljenost od centra i drugih kvartova, javni gradski saobraćaj zadovoljava potrebe stanovnika, a najveći nedostatak zapravo je parking-prostor, te urbanisti predlažu gradnju sedam javnih garaža, kao i dve u blokovima između Bulevara Evrope i Detelinare. 

Objekti za parkiranje vozila predviđeni su u Ulici braće Dronjak (Su + P + 3 + parkiranje na krovu, kapaciteta oko 50 parkinga po etaži), Stanoja Stanojevića (približno 85 mesta po etaži), na uglu Bulevara Jovana Dučića i Bulevara kneza Miloša (Su + P + parkiranje na krovu, oko 115 mesta po etaži), kao i u Partizanskih baza (Su + P + parkiranje na krovu, s oko 60 parking-mesta). 

Tri garaže su planirane i u bloku uz produžetak Bate Brkića s oko 105, 80 i 70 parking-mesta, kao i još jedna u bloku Bate Brkića i Anđe Ranković, kapaciteta oko 55 mesta. Osim toga, biće izgrađene i podzemne garaže između Novog naselja i Detelinare, i to u bloku između Bulevara Evrope i ulica Kornelija Stankovića, Veselina Masleše i Janka Veselinovića, kapaciteta oko 160 mesta po etaži, odnosno između Bulevara Evrope i Hayi Ruvimove, Veselina Masleše i Janka Veselinovića, s približno 350 parkinga po etaži, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo